De aardappelhandelshuizen zetten in het najaar traditioneel hun aardappelrassen in de schijnwerpers. Een internationaal gezelschap maakt een ronde langs de kistjes met aardappelen en laat zich bijpraten over de laatste ontwikkelingen en kansen voor de teelt en afzet. Door corona is dit jaar alles anders. HZPC en Agrico zetten de digitale mogelijkheden in om de rassenshows toch doorgang te laten vinden. “Immers, iedereen moet blijven eten. De wereld draait door.”
Waar normaal gesproken honderden mensen het hoofdkantoor van HZPC in Joure tijdens de rassenshow bezoeken, is er dit keer gekozen voor een andere aanpak. Het bedachte live event werd over de hele wereld gevolgd. Voor directeur Gerard Backx van HZPC was er geen enkel twijfel om de rassenshow op één of andere manier door te laten gaan. “De laatste maanden voelden natuurlijk als een achtbaan. Dat begon al met de vraag of we alles wel konden transporteren. Corona kwam om de hoek kijken, middenin het exportseizoen. Het is desalniettemin gelukt om iedere aardappel op tijd op de juiste plek te krijgen. Dat is belangrijk. We moeten ons namelijk realiseren dat de wereld doordraait. Voedsel is altijd nodig en ook de groeiseizoenen stoppen niet.”
HZPC: Drie rassen in de schijnwerpers
Wat voor HZPC ten opzichte van voorgaande jaren wel anders is aangepakt, is de presentatie van de rassen. Waar normaliter veel aandacht uit gaat naar de nieuwe rassen, die op de rassenlijst zijn toegelaten, heeft het handelshuis er nu voor gekozen om drie aardappelrassen uit te lichten. “Rassen waar we hoge verwachtingen van hebben”, legt veredelaar Peter Vos uit. De eerste is Camelia. “Een duurzaam ras, met goede opslagkwaliteiten, veel resistenties en een goede smaak. Een aardappel die in Centraalen Oost-Europa, de Balkan en Centraal-Azië wordt geteeld en in de retail wordt weggezet.”
Het tweede ras waar Vos de aandacht op vestigt, is Rashida. “Een aardappel die in meerdere klimaten wordt geteeld en daar altijd grote knollen geeft. Zeer robuust ras voor de traditionele markten, waarbij de focus ligt op vers en frites.” Het derde ras is Cardyma. “Een typische fabrieksaardappel: Lang en ovaal. Een aardappel zo lang als de innovator en zo geel als Fontane. Dit ras doet het ook onder de lastige omstandigheden in het noordoosten van Nederland erg goed.”
Agrico: Acht nieuwe rassen
Net als HZPC had ook Agrico dit najaar het nodige te presenteren. Vier verschillende kwekers hebben er namelijk voor gezorgd dat er acht nieuwe rassen op de Nederlandse Rassenlijst terecht zijn gekomen. Commercieel directeur Jan van Hoogen spreekt vol lof over het resultaat. Severina is een zeer vroeg ras voor de traditionele markt, waar vooral in het zuiden en oosten van Europa goede resultaten van worden verwacht. Jacky is een vastkokend ras met een gladde schil. Toch valt vooral het aantal knollen per stam op. Gemiddeld twintig tot dertig. “Jacky is echt iets speciaals. Twee miljoen knollen per hectare is gigantisch”, aldus Van Hoogen.
Meryem en Rousseau zijn twee roodschillige aardappelen. Agrico Reseach heeft met Meryem ingezet op nog hogere opbrengsten voor markten als Marokko en Algerije. Rousseau daarentegen is geschikt voor de West-Europese salademarkt en heeft in Frankrijk al de kwalificatie ‘Chair Ferme’ gekregen. “Als je zo in Frankrijk op de lijst komt, dan weet je dat je iets speciaals in handen hebt.”
Prince is een nieuw frietaardappelras, dat zich onderscheid door z’n lange bewaarbaarheid. Palace is een ras voor de frietbulk en groeit gemakkelijk onder verschillende klimaatomstandigheden en op verschillende grondsoorten. “Deze aardappel verslaat alles”, meent Van Hoogen. Daarnaast is Beyonce een nieuw chipsras, dat zowel voor biologische als gangbare telers interessant is. Het laatste nieuwe ras is Allstar voor het zetmeelsegment en heeft meerdere resistenties om grondgebonden ziekteproblemen op te lossen. “Waar we normaal gesproken alle informatie bij de rassenshows met de mensen delen, zorgt Covid-19 er voor dat we alternatieven moesten zoeken. Daarom hebben we dit jaar video’s gemaakt in het veld, waarin onze productmanagers alle informatie over en kweekresultaten van de nieuwe rassen delen.”
De eerder geïntroduceerde rassen Spectra (traditionele markten), Levante (detailhandel en traditionele markten) en Babylon (look-a-like van Agria voor frites en chips) scoren daarnaast uitstekend. Van Hoogen zet ze graag nog even extra in de spotlights. “Drie jonge innovatieve rassen, die de markt op dit moment aan het veroveren zijn.”
Teeltseizoen 2020 gecompliceerd
Jan van Hoogen blikt terug op 2020 en omschrijft het als een gecompliceerd seizoen, met uiteindelijk wel ‘oké’-resultaten na de oogst. “We begonnen natuurlijk met nattigheid in de winter, met als uitschieter de zeer natte februarimaand. Daarna was het extreem droog. Gelukkig kregen we later regen, wat voor de oogst veel goed maakte. In de herfst kregen we niet alleen te maken met de gevolgen van Covid-19, maar ook met ziektedruk waardoor er veel selectie nodig was. Toch waren veel pootaardappelen van goede kwaliteit en waren ook de afmetingen goed. Ook zijn we heel positief over de kwaliteit.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Archief Martin de Vries