In Vietnam werkt HZPC samen met het aardappelinstituut CIP, International Potato Center, aan de ontwikkeling van vijf nieuwe aardappelrassen voor tropische omstandigheden. Wichard Sanders houdt zich als veredelaar bij HZPC bezig met tropische rassen en is nauw betrokken bij dit project.
Het doel van het project is om ongeveer vijf aardappelrassen te ontwikkelen die een goede opbrengst geven en die voldoen aan de wensen van de afnemer. Telers in Zuidoost-Azië gebruiken veel chemicaliën. Door meer resistenties in deze nieuwe rassen te brengen, kan het gebruik van chemische middelen omlaag met behoud van een goede of zelfs betere opbrengst. In plaats van dat pootgoed van bestaande rassen vanuit Europa naar Zuidoost-Azië is getransporteerd, kunnen ze met de nieuwe rassen lokaal pootgoed voor HZPC telen en vermeerderen.
Omstandigheden in de tropen
De omstandigheden in tropische gebieden zijn natuurlijk wezenlijk anders dan bijvoorbeeld in Nederland. Denk aan licht, instraling, neerslag en luchtvochtigheid. En dat vraagt dus ook om een aardappelras dat juist in die omstandigheden goed presteert. Wichard: ‘Dichtbij de evenaar is het in tropische gebieden per dag altijd ongeveer twaalf uur donker en twaalf uur licht. Hierdoor krijg je een plant die er anders uitziet dan hier in Nederland.
Bovendien kennen ze daar geen echte winter, maar wel hele natte of juist droge periodes. Daaromheen kunnen ze twee kortere teelten in een jaar doen. Dat betekent dat je een ras na een korte groeiperiode alweer gaat oogsten. En dat het ras slechts een korte kiemrust moet hebben, zodat je snel aan de volgende teelt kunt beginnen. De meeste bestaande rassen van HZPC passen niet in dat teeltsysteem. Bovendien ontbreken de juiste ziekteresistenties. Er komen ziektes voor die we in Nederland niet kennen. Veel virussen kennen we wel, maar de mate waarin ze voorkomen is anders dan we gewend zijn.’
Samenwerking met CIP
‘HZPC werkt voor dit project samen met het CIP vanuit het idee dat zij al langer veredelen in de tropen. Zij hebben genetica geselecteerd dat beter is aangepast aan tropische omstandigheden dan de rassen van HZPC. Wij hebben rassen die er vooral mooi uitzien en dat zijn eigenschappen die de rassen van het CIP weer missen, net zoals bepaalde resistenties. We hebben daarom een ouder van het CIP gekruist met een ouder van HZPC om zo het beste van beide te combineren.’
In 2017 zijn voor het eerst van dat materiaal zaadjes gezaaid in Vietnam. De afgelopen jaren stonden in het teken van vermeerderen en selecteren van de beste individuen op proefvelden die verspreid over Vietnam zijn aangelegd, meldt HZPC.
Inmiddels zijn van die individuen plantjes in een reageerbuis via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naar Nederland gehaald. In Metslawier heeft HZPC de faciliteiten en resistentietoetsen om een ras uitgebreider te testen. En kan het pootgoed voor het eerst zijn gebruikt op de proefvelden van het kweekbedrijf in Nederland.
Bron: HZPC