De Nederlandse aardappelverwerkende industrie heeft, ondanks de desastreuze vraaguitval als gevolg van COVID-19, in de maanden maart en april nog ruim 450.000 ton aardappelen kunnen verwerken.
April historisch laag verwerkingsvolume
De maand april laat een historisch laag verwerkingsvolume zien van slechts 192.500 ton consumptieaardappelen. Dat is ruim 40% minder dan een jaar eerder en hakt er behoorlijk hard in bij de industrie. Uit deze cijfers blijkt dat de industrie de vriescapaciteit volledig of bijna volledig heeft benut en daarom heeft moeten afschakelen.
Echter, uit de cijfers van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) blijkt ook dat de industrie zich maximaal blijft inspannen om de enorme berg aan consumptieaardappelen zo goed en zo kwaad als het gaat regulier te verwerken. “Ik hoop van harte dat het verwerkingsvolume in april een dieptepunt is en dat de industrie in de komende maanden een voorzichtig herstel kan laten zien en daarmee dus een verdere bijdrage kan leveren aan het probleem van de overschotsituatie, aldus Hylke Brunt van de VAVI”.
Consumptieaardappelen niet regulier verwerkt
Ondanks de inspanningen van de aardappelketen is de verwachting nog steeds dat een fors deel van de huidige voorraad aan consumptieaardappelen niet regulier verwerkt kan worden. Daarmee koerst de industrie af op een ongekende afwikkeling van oogst 2019 die dieprood kleurt.
Bron: VAVI