De geraamde prijsontwikkeling van de akkerbouwgewassen voor oogst 2021 is overwegend positief. Alleen voor uien is een prijsdaling voorzien ten opzichte van oogst 2020. In de cijfers van Wageningen Economic Research is geen rekening gehouden met kostprijsstijgingen door bijvoorbeeld brandstof.
Hogere opbrengst voor aardappelen voor oogst 2021
Aardappelen zullen naar verwachting meer opbrengen dan een jaar eerder. Doordat het zetmeelgehalte van de zetmeelaardappelen hoger is dan vorig jaar wordt een lichte prijsstijging ingerekend.
Consumptieaardappelen oogst 2019 en 2020 (met name de fritesaardappelen) kenden een moeizame prijsvorming als gevolg van de coronacrisis. Door de lage afzet van frites was de prijs laag. Voor oogst 2021 is de prijsvorming beter. Er wordt een duidelijke prijsstijging voorzien. De contractprijzen lagen wel op een iets lager niveau dan een jaar eerder.
Suikerbieten leverden meer op
Ook voor de suikerbieten wordt een hogere prijs gerealiseerd voor oogst 2021. Cosun betaalde zowel voor de quotumbieten als de surplusbieten een hogere prijs uit dan voor oogst 2020. Er is gemiddeld een prijsstijging van elf procent gerealiseerd. De wereldmarktprijs voor suiker steeg sterk in 2021; dit heeft mede bijgedragen aan de betere bietenprijs.
Uienprijsdaling van bijna 30 procent voor oogst 2021
Als gevolg van de hoge uienproductie door een uitbreiding van het areaal en een hogere productie per hectare is de prijs van uien fors onderuit gegaan. Voor oogst 2021 wordt rekening gehouden met een prijsdaling van bijna 30 procent.
Granen
Door een lagere productie van tarwe in enkele grote tarweproducerende landen is het mondiale aanbod geringer dan een jaar eerder. Dit leidt tot duidelijk hogere tarweprijzen wereldwijd. Ook de gerstprijs gaat mee in deze tendens. Door de oorlog in Oekraïne stegen de graanprijzen in maart erg hard. Oekraïne en Rusland zijn belangrijke spelers op de wereldwijde graanmarkt. Er is een prijsstijging van tarwe geraamd voor oogstjaar 2021 van 30 procent.
Bron: Agrimatie