Koprot
Koprot bij uien is veroorzaakt door de schimmel Botrytis Aclada. Het wordt vaak pas in de bewaring ontdekt. Er zijn in het veld geen symptomen waar te nemen. Botrytis is een schimmel die groen blad infecteert en toeslaat als het loof verzwakt is. De schimmel groeit verder de ui in en veroorzaakt in een later stadium rotting wat we kennen als koprot.
Hoe herken je het?
Bij een aantasting met koprot zijn er duidelijk grijze schimmeldraden te zien. Deze bevinden zich vooral tussen de rokken van de ui. Daarnaast is er een bruine rottende kleur waarneembaar.
Preventie tegen koprot
Het is belangrijk om de uien zo snel mogelijk na het rooien te drogen bij een temperatuur tussen de 25-30 graden Celcius, todat de hals volledig droog is. Hiermee kan de groei van de schimmel gestopt zijn. De infectie ontstaat al in het land en het is belangrijk dat deze met de juiste gewasbeschermingsmiddelen is aangepakt.
Meer weten over koprot ? Lees er hier alles over!