Tolsma-Grisnich productspecialisten Jan van Maldegem (links) en Paul den Engelsen (rechts).
Tijdens de afgelopen Agritechnica hebben bezoekers van de Tolsma Grisnich-stand kunnen zien dat de bewaarspecialist uit Emmeloord een aantal nieuwtjes heeft gepresenteerd. Voor de mensen die niet in Hannover waren, vertellen productspecialisten Jan van Maldegem en Paul den Engelsen nog even welke noviteiten er zijn getoond.
Productvochtigheidssensor voor aardappelen
De eerste is de productvochtigheidssensor voor aardappelen, het natuurlijk koudemiddel op basis van propaan de tweede en tot slot de Air Control Max-ventilator voor in de bewaarplaats.
De luchtvochtigheidssensor kennen we al uit de uien, maar Tolsma heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan een sensor die geschikt is voor metingen van de vochtigheid van aardappelen. Van Maldegem: “Bij uien werkt dat regeltechnisch heel goed, maar in aardappelen is de RV-waarde (relatieve luchtvochtigheid, red.) van de lucht tussen de aardappelen niet de beste meting om te bepalen of het product al (te) droog is. Uien willen we graag droog, maar bij aardappelen houden we het vocht er liever in. De meetmethode die we op de Agritechnica hebben gepresenteerd is dan ook een sensor die de vochtigheid van de aardappelen vaststelt door de weerstand te meten tussen twee meetpennen die in het product geplaatst worden.”
“Ontvochtiging voorkomen”
Van Maldegem vervolgt: “Zo’n meting is een stuk stabieler en echt een oplossing voor aardappelen. We splitsen de advieswaarden op tussen pootgoed en consumptieaardappelen, omdat pootgoed droger bewaard wordt dan consumptieaardappelen. Zodoende kan er gestopt worden met drogen als er een bepaalde waarde is bereikt. Hierdoor voorkom je ontvochtiging en weet de teler wel zeker dat het product voldoende gedroogd is zonder dat de akkerbouwer over de partij heen hoeft te kruipen om visueel waar te nemen hoe ver het droogproces gevorderd is. Dat scheelt energiekosten omdat de ventilatoren niet onnodig doordraaien. Uiteindelijk scheelt het gewoon kilo’s in je consumptie en bij pootgoed (vaak in kistenbewaring) voorkomt het uitbreiding van schimmels als bijvoorbeeld zilverschurft.”
Streefwaarde-instellingen
De gebruiker krijgt in de Vision Control een actuele meting te zien en kan een streefwaarde instellen waardoor gemakkelijk is af te lezen waar men zich in het droogproces bevindt. Den Engelsen: “Het is een andere manier van meten, maar wel een stuk stabieler. We meten nu echt aan het product. Veel telers zaten echt met smart te wachten op vochtigheidsmetingen voor aardappelen, omdat ze in de uien het gemak hiervan ervaren. Als ik bij onze klanten langs ga, is dat misschien wel de meest gestelde vraag. Nu kunnen we ook aan die vraag voldoen. Dit is een tool die voor veel aardappeltelers echt een uitkomst is.”
Air Control Max
Op de Interpom 2018 introduceerde Tolsma al de Air Control Max-ventilator met gelijkstroom motor en nieuwe schoepen. Voor dit nieuwe bewaarseizoen zijn die ventilatoren nog verder geoptimaliseerd en volledig van Nederlandse makelij. Van Maldegem: “Ze zijn nog energiezuiniger en misschien nog wel belangrijker een stuk stiller dan zijn voorgangers. De schoepen zijn zo ontwikkeld dat ze ook bij een laag toerental veel lucht geven en dat scheelt enorm. Het gaat om dertig procent minder geluid, grofweg zes decibel minder lawaai.”
Meerdere voordelen
Ook de elektronica is flink verbeterd. Den Engelsen: “Elektronica blijft altijd kwetsbaar. Onze nieuwe (Nederlandse) motorleverancier heeft de elektronica uit de motor gehaald en in een aparte kast in de luchtsluis geplaatst. De levensduur wordt hierdoor langer en deze oplossing versnelt ook de installatietechnische montagetijd vanwege een stekkerverbinding op de Air Control Max. Er gaat maar één kabel naar de ventilator. Daarnaast maken we gebruik van standaard kastjes. Dat heeft als groot voordeel dat wanneer iemand deze ventilator gaat gebruiken, en voorheen nog geen kachels had, eerst de hele motor uit elkaar gehaald werd om er een stekker tussen te pluggen. Dat hoeft nu allemaal niet meer en de installatietijd is een stuk korter. Alles bij elkaar heeft dit systeem veel voordelen voor de eindgebruiker: meer lucht met minder stroomverbruik en geluid. En hij is sneller te installeren.”
Koelunit
Tot slot presenteerde Tolsma ook nog haar nieuwe natuurlijke koudemiddel op basis van propaan. Ook die innovatie kon op veel interesse rekenen en is een oplossing die past in het huidige tijdsbeeld: “Dit zijn antwoorden op wat er in de markt gebeurt. De akkerbouwer van nu let steeds meer op energieverbruik en milieueffecten. Zaken als een natuurlijk koudemiddel zijn dan goede investeringen die vanuit de praktijk ook gevraagd worden. De markt was toe aan een andere ventilator, weerstandsmetingen in aardappelen was een veel gehoorde vraag en ook een koelunit (vast of plug & play met een QCC) op basis van een koelsysteem met een natuurlijk koudemiddel sluit aan bij de huidige agrarische markt. Dat bleek wel uit de reacties die wij op onze Agritechnica-stand hebben gekregen en ook de praktijkresultaten van alle drie de systemen zijn dusdanig goed dat wij als bewaarspecialist met vertrouwen naar de toekomst kijken.”
Meer informatie
Ga voor meer informatie naar de website van Tolsma Grisnich
Auteur: Richard Bender
Foto's: Geraldine Nikkels