Uit het onderzoek ‘Natuurinclusieve landbouw: wat beweegt boeren?’ van het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) en de Vrije Universiteit Amsterdam, blijkt dat boeren best in natuurinclusieve landbouw willen investeren. Slimme financiële prikkels zijn echter noodzakelijk om tot opschaling van natuurinclusieve landbouw te komen.
Enquête
Een enquête onder ruim 950 LTO-leden en 150 niet-LTO’ers maakte deel uit van het onderzoek. Volgens LTO Nederland blijven onzekerheid over de kosten en de mogelijkheden investeringen terug te verdienen nog een rem voor meer grootschalige toepassing van natuurinclusieve maatregelen.
Uit de enquête blijkt dat dat 58% van de LTO-respondenten reeds meerdere maatregelen heeft genomen voor een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering. Zij maken gebruik van extra weidegang, bloeiende akkerranden en/of gebruik van groenbemesters. Boeren investeren vooral in natuurinclusieve landbouw als zij gemotiveerd zijn en bereid zijn om risico’s te nemen. Om natuurinclusiviteit verdergaand door te voeren in de bedrijfsvoering moeten te nemen maatregelen echter economisch verantwoord zijn. 40% van de boeren geeft aan dat zij best meer maatregelen willen nemen als er een vergoeding tegenover staat. Zij beschikken al over de kennis en motivatie om deze middelen goed te benutten.
Haalbaarheid
Ben Haarman, portefeuillehouder Natuur en Landschapsontwikkeling: “Voor onze leden is natuurinclusieve landbouw allang geen vergezicht meer. Het onderzoek bevestigt dit nog maar eens. Maar boeren kunnen het niet alleen, het moet wel haalbaar zijn. Als wij als samenleving willen omschakelen naar een ander type land- en tuinbouw, dan moeten boeren zekerheid hebben dat te nemen maatregelen financieel verantwoord zijn. Om een sluitende businesscase te maken, is een combinatie van financiële prikkels noodzakelijk. Het is goed dat het rapport hier nadrukkelijk op wijst.”
Economisch verantwoorde maatregelen
LTO Nederland benadrukt dat boeren een bedrijfsvoering willen die in economisch, sociaal en ecologisch opzicht overdraagbaar is naar een volgende generatie. In dat denken past een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering. Het onderzoek bevestigt dat een meerderheid stappen zet. Maar ook is klip en klaar dat maatregelen economisch verantwoord moeten zijn. Dat kunnen niet alleen subsidies zijn. De markt, lees consumenten, moeten uiteindelijk ook bereid zijn daarvoor te betalen.
Boeren over de streep trekken
In het onderzoek wordt een combinatie van vergoedingen uit het EU Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), rentekortingen en een garantie op meerprijzen uit de markt als mogelijke financiële prikkels genoemd. Hiermee is het mogelijk nog meer boeren over de streep te trekken om hun bedrijfsvoering meer natuurinclusief te maken.
Het onderzoek van PBL is te downloaden via deze website.
Bron: LTO Nederland