Terwijl iedereen deze zomer aan het strijden was om hun graan en andere gewassen goed te krijgen, loopt boer Walter de Milliano rustig over zijn akkers zijn nieuwe graan te bewonderen. Zonder de zogeheten gewassen te besproeien staan de pluimen toch rustig een paar meter hoog in de wind te wuiven.
Boer walter, die naast akkerbouwer ook plantkundige en veredelaar is, is helemaal klaar voor de introductie van zijn nieuwe graansoort, samen met het Wageningen Universiteit, het Louis Bolk instituut en de Provincie Noord-Brabant, die allemaal graag af willen van de monocultuur binnen de landbouw, is De Milliano al dik 20 jaar bezig om zijn nieuwe graansoort te ontwikkelen. Experimenteren, kruizen en selecteren, de Oostburger is een hele tijd zoet geweest. Dit meldt PZC.nl.
Sorghum als geheel gewas op het land.
"Mijn dochter is zwanger en ik ben in verwachting van mijn baby Sorghum!"
De graansoort heeft bewezen dat het veel soorten weer aan kan. Zo was, zoals velen al weten, het afgelopen zomer een droog drama voor vele boeren, terwijl Sorghum meters hoog op veld stond te flaneren. "Ze kunnen droogte aan, kou, verzilting. Doen het goed op klei-, löss- en zandgronden. Oorspronkelijk hebbben ze een korte dag nodig om te kunnen bloeien" zo zei Walter.
"De dagen duren hier eigenlijk te lang"
Voor De Milliano zit er wel een stressvolle tijd aan te komen. Aankomende oktober begint de oogst en dan is het erop of eronder voor de akkerbouwer. Hij weet dat het gewas veel potentie heeft in Nederland. Het enige wat nu nog moet gebeuren is dat het goedgekeurd word en dat de markt het ontdekt. Het is uiterst geschikt voor veevoer. mout, meel een ga zo maar door. "Prima geschikt voor een biertje, pannenkoek, wafel en verf en ook nog eens glutenvrij en niet genetisch gemodificeerd. Dat is het mooie van sorghum: het levert energie, organische stof an de bodem én voeding" meldt PZC.nl.
Bron: PZC.nl