In het Noord-Groningse Vierhuizen en Mensingeweer zijn afgelopen week vochtsensoren geplaatst op de percelen van de akkerbouwers die deelnemen aan het 5G-veldlab. De vijf akkerbouwers – verbonden via het samenwerkingsverband aGroFuture – verzamelen data met de sensoren die ze in de toekomst moet helpen bij het optimaliseren van de teelt.
Drie soorten
Onder winterse omstandigheden werden de proefsensoren geplaatst op het perceel van akkerbouwer Derk Gesink, één van de initiatiefnemers van aGroFuture. De onderzoekers – ook gadegeslagen door landbouwexpert Hans Bodenstaff van KPN Telecom – testen drie soorten sensoren: één op batterijen, één op een accu en een sensor met antenne. “We verwachten het meest van de traditionele antennesensor. Het ziet er misschien niet uit, maar het bereik en de nauwkeurigheid is over het algemeen het hoogst als er gebruikgemaakt wordt van een antenne”, aldus één van onderzoekers.
De telers die meewerken aan het 5G-veldlab willen kijken hoe de nieuwe generatie mobiele telefoons ingezet kunnen worden in de agrarische sector. Kennis en technologie zijn daarbij leidend. Gesink focust zich als aardappelteler voornamelijk op precisie-bemesting, maar daarvoor is wel nauwkeurige data nodig. “Het mooie van deze ontwikkeling is dat de elektronica steeds goedkoper kan. Daardoor wordt het voor akkerbouwbedrijven ook betaalbaar om een stuk of twintig van deze sensoren over het hele veld te plaatsen. Want alleen dan kun je nauwkeurige metingen uitvoeren.”
Lees verder onder afbeelding
Duurzame akkerbouwteelt
Het Noord-Groningse 5G-veldlab werd in 2014 opgestart met als doel: het op duurzame wijze produceren van akkerbouwgewassen, in het bijzonder is er aandacht voor de pootaardappelteelt. Om optimaal resultaat te behalen werd er samenwerking gezocht met een agronoom, die de telers voorziet van theoretische ondersteuning. “Dankzij deze unieke samenwerking is het mogelijk om met de inzet van moderne gps-gestuurde apparatuur en (vocht)sensoren plaatsspecifiek te werken. En dat moet uiteindelijk weer leiden voor een hogere opbrengst per hectare.”
Meerdere toepassingen
Direct na plaatsing van de sensoren kwamen de eerste gegevens binnen en daarmee is een begin gemaakt aan een experiment dat uiteindelijk moet leiden tot een betere vocht- en waterhuishouding op de percelen van de deelnemende akkerbouwers. Maar vochtsensoren zijn niet de enige toepassingen die via het Groningse 5G-netwerk getest worden: “Temperatuur is natuurlijk een voor de hand liggende optie, maar je kan ook denken aan metingen van het stikstof- en kaliniveau of aan zoutmetingen. Wat er exact allemaal mogelijk is moet de komende tijd blijken, want dit is pas het begin van deze test. De toekomst zal uitwijzen wat de meerwaarde hiervan gaat zijn, maar onze verwachtingen zijn hooggespannen.”