Op donderdag 28 november wordt in Tollebeek (Noordoostpolder) voor het vierde jaar op rij de BioTechniekdag georganiseerd. Dit event is door een initiatief van HAK Schoffeltechniek, Hagranop en Delphy opgezet om biotelers te informeren over de nieuwste ontwikkelingen en innovaties.
Organisator Christoffel den Herder (Delphy): “We richten ons op biotelers en op telers die interesse hebben in de biologische akkerbouw. We hebben een zorgvuldig programma samengesteld zodat elk facet van de teelt aan bod komt.”
Vanuit de biotelers en machineleveranciers is er enorm veel belangstelling om naar Tollebeek te komen, maar de organisatie laat niet iedereen zomaar binnen: “We moeten daarin echt keuzes maken om ervoor te zorgen dat het voor onze bezoekers overzichtelijk blijft en er echt alleen maar technieken te zien zijn die een toegevoegde waarde vormen op het reeds bestaande mechanisatie-spectrum.”
Productaanbod
Dat betekent dat de organisatie weer enkele opvallende innovaties aan het publiek zal vertonen. Den Herder ligt een tipje van de sluier op: “Er zijn dit jaar heel veel nieuwe merken en merken die iets nieuws zullen laten zien. Waar we heel blij mee zijn is de komst van een merk als Schmotzer die enkele van hun schoffelwerktuigen mee zal nemen om ze van dichtbij te kunnen bekijken. Garford komt ook met schoffels naar de Noordoostpolder en vanuit Duitsland komt een machine om grotere onkruidsoorten mechanisch uit de rij te halen via een soort van looftrektechniek. Dat gebeurt door middel van twee ‘banden’ die vlak boven het gewas langs elkaar draaien en zodoende al het uitstekende onkruid verwijderen. Het lijkt een beetje op de ouderwetse looftrekmachines en dat wordt dus nu nieuw leven ingeblazen.”
Autonome zaairobot
Andere opvallende verschijning op de vierde BioTechniekdag 2019 is de robot die via GPS autonoom kan zaaien en schoffelen. Den Herder: “Die robot is vervaardigd door FarmDroid uit Denemarken en zal een echte eyecatcher worden tijdens de biodag. Daarnaast zijn er ook innovaties van bekende merken als Treffler. Die komen met een hele brede (18,5 meter, red.) getrokken wiedeg en op grondbewerkingsgebied de Escudero ecoploeg en een nieuwe Zwitserse NKG-bodembewerker die WN Kramer meeneemt naar onze studiemiddag.”
Jubileum
Volgend jaar is de eerste lustrum-editie en dat wil de organisatie niet zomaar voorbij laten gaan. “We zijn blij met het formaat van de dag, dus we zijn niet op zoek naar groei. We zijn qua invulling van het programma zeer tevreden over het aanbod. Het event staat inmiddels als een huis. Volgend jaar gaan we zonder meer iets speciaals doen om het vijfjarig bestaan te vieren, maar we gaan eerst genieten van deze komende Biotechniekmiddag”, zo besluit Den Herder.
Bron: Richard Bender
Foto's: Geraldine Nikkels