Met speciale software wordt het mogelijk om dronebeelden om te zetten in taakkaarten voor plaatsspecifieke onkruidbestrijding met de veldspuit. ‘DroneLink’ wordt door het Nederlandse Dronewerkers op de Agritechnica in Hannover gelanceerd. De software is ontwikkeld voor machinefabrikant Amazone en interessant in de strijd tegen distels en aardappelopslag.
De zeven deelnemers aan Dronewerkers – loonwerk met drones – brengen met hoge resolutie RGB-camera’s percelen in kaart. Omdat onkruiden als distels vaak geconcentreerd op specifieke plekken liggen, kan gerichte bespuiting plaatsvinden. Elke foto krijgt de exacte gps-locatie mee op RTK nauwkeurigheid. Met de software wordt het onkruid van het gewas onderscheiden en de specifieke locatie op de perceelkaart gemarkeerd. De onderlinge afstand van de spuitdoppen en de minimale breedte van de sectie-control wordt rekening gehouden.
Dronebeelden markeren plekken waar distels zijn gedetecteerd
Met AmaSelectSpot worden de kaarten ingeladen. Voor deze terminal worden speciale spuitdoppen, met een onderlinge afstand van 25 centimeter, gebruikt. Elke sectie is vijftig centimeter. Er wordt onder een hoek van ongeveer veertig graden gespoten. Hierdoor wordt overlap en daarmee over- of juist onderdosering voorkomen.
Agritechnica Hannover
Dit jaar zijn er verschillende proeven geweest. Volgend jaar wordt de toepassing verder opgeschaald in Nederland en Duitsland. DroneLink wordt door Dronewerkers op Agritechnica in Hannover gelanceerd. De landbouwmechanisatiebeurs is van 10 tot en met 16 november. Dronelink heeft een plek gekregen in de stand van Amazone (Hal 9, stand H19).
Dronebeelden worden omgezet in taakkaarten voor Amapad-terminal
Tekst: Martin de Vries
Foto's: Denise van der Boom, Amazone en Max Sturm