Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om aan voldoende water te komen. Even een paar honderd liter oppompen uit de sloot of (vooral qua logistiek duur) leidingwater gebruiken: beide is vaak geen optie (meer). De lage volume opbouwset (LvS) van Agricult biedt in die gevallen uitkomst, want in plaats van tweehonderd liter is er slechts vijftien tot twintig liter nodig om het land op te gaan.
En dat is precies de reden waarom ze bij Akkerbouwbedrijf Blinkende Panhoeve in Zierikzee, van teler Kees Stols, hiermee zijn gaan werken. Chauffeur Cees de Boer: “Als de trein eenmaal rijdt, is het wat mij betreft ideaal.”
Alles in één werkgang
Doordat de LvS-gps set met twee afgifte groepen op de aardappelpootmachine is gebouwd kan De Boer nu alles in één werkgang doen voor zijn pootgoed- en consumptieteelt op de klei. “Voorheen strooide we volvelds zwavelzure ammoniak met de kunstmeststrooier, die we daarna met de sneleg moesten inwerken. Nu kunnen we vloeibare zwavelzure ammoniak, via twee kouters en een dop, aanbrengen in één werkgang tijdens het poten. Voorop een koppensneller met de tanks waar de vloeibare kunstmest in gaat en van achteren de frees, de pootmachine met de kunstmestdop en -kouters, de LvS-strooikop voor de Rhizoctonia-bestrijding en daarachter weer aanaarden. En dan nemen we ook nog Physiostart korrels (Timac Agro, red.) mee. Dat zijn een hoop processen in één keer, dat moet wel goed op elkaar afgesteld zijn, maar als die hele trein eenmaal rijdt, dan is het ideaal werken.”
Kunstmestdop en – kunstmestkouters Blinkende Panhoeve.
“Niet meer hele dag met water sjouwen”
Ook akkerbouwer Marcel Verhoeven uit het Brabantse Erp is content met de laag volume opbouwset van Agricult: “We maken gebruik van de Pieper-Does boven de stortbak voor pootgoedbehandeling en daarnaast zijn onze pootmachines – een acht- en een vierrijder – uitgerust met LvS. Dat bevalt super. We kunnen nu met twintig liter het land op in plaats van tweehonderd liter en dat scheelt letterlijk een flinke slok op een borrel. Voorheen waren we de hele dag met water aan het sjouwen en nu kunnen we met één keer vullen twee dagen vooruit. Het resultaat is zeker niet slechter dan voorheen. Het enige verschil is dat je gewoon veel minder water nodig hebt en verder hoeven we nergens rekening mee te houden. Het is veel minder arbeidsintensief en de beschikbaarheid van water is natuurlijk ook geen punt meer.”
Het laag gewicht en toch veel capaciteit is erg praktisch voor een 8 rijige pootmachine.
“Enorme besparingen mogelijk”
Adriaan van der Ven komt zelf uit een boerenfamilie en weet dus precies waar telers in de praktijk tegenaan lopen. Gezamenlijk met zijn expertise, opgedaan in de jaren dat hij actief was als gewasbeschermingsadviseur, is Van der Ven met recht een ervaringsdeskundige te noemen. “De techniek is een belangrijke variabele in het totale proces. Vanuit die gedachte ben ik mezelf gaan specialiseren in laag volume vernevelen en strooien. Waarom? Omdat bij een mooie uniforme druppel enorme besparingen mogelijk zijn, mits goed toegepast en je de beschikking hebt over de juiste techniek. Niet alleen besparingen op het gebied van water, maar ook in de dosering van het middel.”
Minder tanken, minder gewicht
Belangrijkste reden bij het aardappels poten is de besparing van water, hetgeen de telers zelf ook aangeven. Van der Ven: “Werken met zo’n vijftien liter per hectare heeft vele voordelen: natuurlijk minder tanken, maar ook minder gewicht (minder bodemverdichting, red.) Op de plaats waar normaal gesproken twee of drie spuitdopjes zitten, hebben wij een strooikop gemonteerd waardoor de vloeistof niet tot druppels worden geperst, maar drukloos in driftarme druppels verstrooid worden. Hoewel men in het begin soms sceptisch was, ervaren de gebruikers het LvS-gps systeem als een bedrijfszekere techniek. Doordat er zelden verstoppingen zijn en mocht er een strooikop niet draaien laat de strooikopbewaking dit meteen in de cabine horen.”
LvS strooikop in actie.
Frees en afgifte niet meer bijstellen
De LvS-gps opbouwset van Agricult heeft een eigen GPS die ervoor zorgt dat de afgifte voor zowel de rhizoctoniabehandeling als voor de rijenbemesting, zich continu en direct aangepast aan de snelheid. De bediening en de opbouw zijn eenvoudig, het kan op alle gangbare pootmachinemerken gebouwd worden. “Daarbij komt nog dat gewichtsverschillen bij grote tanken ervoor zorgt dat de teler tussendoor de frees moet bijstellen. Met onze kleine laag volume tank hoeft dat niet”, voegt Van der Ven nog toe.
Frontfrees bijstellen hoeft niet meer vanwege kleine tank.
“Vullen en klaar”
“Maar capaciteitsvergroting is en blijft de belangrijkste reden om voor onze LvS te kiezen. Er wordt aardig wat tijd versleten aan het tanken en versjouwen van water. Zeker voor bedrijven die de percelen nogal verspreid hebben liggen, is dat een grote plus: de combinatie wordt aan het begin van de dag gevuld en je bent de hele dag onder de pannen.”
Meer informatie?
Agricult BV
Tel.: 0499 – 490 714
E-mail: adriaan.vd.ven@agricult.nl
Website: www.agricult.nl