Bewaarspecialist Tolsma uit Emmeloord presenteert tijdens de Interpom Primeurs in België haar nieuwe generatie ventilatoren. De naam kunnen wij nog niet bekendmaken, want dat zal op de beurs zelf gebeuren. Maar de ontwerper van de nieuwe ventilator geeft ons wel een uniek kijkje achter de schermen.
Frits Schnoor is productontwikkelaar binnen de ventilatie-afdeling bij Tolsma en is vooral gespecialiseerd in lucht- en geluidstromen: “Ventilatoren worden door heel veel fabrikanten gemaakt. De kracht van onze ventilatoren is het rendement en de agrarische toepassing. Energieverbruik en geluidsoverlast worden steeds belangrijker. De nieuwe ventilatoren produceren dan ook een stuk minder geluid en zijn veel zuiniger.”
Reden voor de vernieuwing is niet alleen de milieuwetgeving rondom energiebesparing of geluidsbeperking, maar ook doordat de eisen van de akkerbouwers veranderd zijn. Steeds grotere bewaarloodsen en steeds langere bewaarcyclussen hebben ervoor gezorgd dat deze nieuwe ventilator ontwikkeld is. Schnoor: “Als je meer product wil bewaren, dan heb je overeenkomstig meer lucht nodig om te kunnen ventileren. Om aan die vraag te voldoen is besloten deze stap te maken. De ventilatoren die we nu op de markt brengen zijn dusdanig veel stiller, dat je drie keer zoveel lucht in de ruimte kunt installeren zonder meer geluid te produceren. In sommige gevallen zelfs minder geluid dan voorheen.”
Frits Schnoor is productontwikkelaar binnen de ventilatie-afdeling bij Tolsma en is vooral gespecialiseerd in lucht- en geluidstromen
Verfijnder en modern
Schnoor gebruikte bij het ontwikkelingsproces zijn kennis op het gebied van luchtstroming en kennis van geluid: in zijn vrije tijd is hij geluidstechnicus. “Uiteraard zijn er heel veel uitdagingen die overwonnen moeten worden om tot een dergelijk product te komen. De combinatie van jarenlange ervaring met de huidige ventilatoren en nieuwe simulatietechnieken om luchtstromen in kaart te brengen hebben geresulteerd in deze nieuwe generatie bewaarventilatoren. Alles is anders aan deze ventilator. De details zijn totaal anders: de schoepen zijn aerodynamischer, de motoren zijn beter geïntegreerd waardoor ze de stroming niet meer beïnvloeden. Alles is verfijnder en gemoderniseerd, zowel voor onze blaas- en zuigsystemen.”
“Betere luchtverplaatsing dan voorheen”
De ventilator presteert ook nog eens beter. “Je kan wel een verbeterslag maken op het gebied van geluidsoverlast, maar als de luchtverplaatsing minder wordt dan heeft dat geen zin gehad. Deze ventilatoren presteren ook op dat vlak even goed, ze zijn beter dan de voorgangers en ook beter dan de ventilatoren die onze concurrenten momenteel aanbieden.” Ook dragen de ventilatoren bij aan een constantere bewaarcyclus: “In termen van bewaarverliezen is het laatste deel van de bewaring vooral gericht op het zo min mogelijk gaan ontvochtigen. Als je met de enorme luchthoeveelheden die je tijdens de droogperiode hebt gebruikt het hele jaar door blijft beluchten, dan blaas je je eigen product de schuur uit. Onze ventilatoren zijn volledig in toeren regelbaar, zodat je gedurende de hele bewaarcyclus de luchtverversingshoeveelheid kunt aanpassen aan je product. En daarmee behaalt de teler ook de energiebesparing, die onze klanten die de EC-ventilatoren gebruiken, al gewend zijn.”
Vision Control
Wat blijft ten opzichte van die EC-ventilatoren, is de koppeling met de bewaarcomputer van Tolsma. “De Vision Control is volledig afgestemd op deze nieuwe ventilator. De temperatuurhuishouding en de stroomwaarden kunnen we met deze nieuwe ventilator nog beter monitoren. Hierdoor wordt nog inzichtelijker wat de ventilator doet in de schuur, omdat we exact weten wat interne motortemperaturen betekenen. Het is ons eigen ontwerp, terwijl we voorheen moesten anticiperen op de instellingen van derden.”
“Het is de EC, maar dan beter”
Schnoor durft te stellen dat de nieuwe generatie qua betrouwbaarheid op het ouderwetse niveau van de asynchroonmotor zit. “Dat vinden wij als leverancier ook heel belangrijk, want een ventilator moet het gewoon doen. Akkerbouwers willen zich niet druk hoeven te maken over de ventilator in de bewaarloods. Daar bovenop komt nog de energiebesparing en akkerbouwbedrijven voldoen hiermee aan alle voorwaarden om aanspraak te maken op de energie-investeringsaftrek. Het is de EC, maar dan beter.”
Bron: Tolsma, akkerbouwkrant oktober editie, 29-11-2018