Er zijn veel factoren die de opbrengst en kwaliteit van de aardappel kunnen beïnvloeden. Alle factoren kwamen aan bod tijdens een halve dag presentaties op Harry’s Farm in Swifterbant. De Aardappelronde is een initiatief om akkerbouwers en bedrijven bij elkaar te brengen om de nieuwste inzichten in de aardappelteelt uit te wisselen.
De bijeenkomst werd op twee locaties in Nederland gehouden en een daarvan was Harry’s Farm in Swifterbant. Zo’n honderd belangstellenden waren op de informatieve dag afgekomen.
Strengere eisen
Behalve de beïnvloedingsfactoren op de aardappelteelt worden door wet- en regelgeving steeds meer en strengere eisen gesteld aan bemesting en gewasbescherming. Dat vereist een scherpe en vooruitziende blik voor de mensen die werkzaam zijn in deze sector.
Daarnaast verandert het klimaat dat steeds meer neigt naar extreme omstandigheden. Die nieuwe factoren zijn van invloed op de groei van de aardappel. Wat is nodig om die zo efficiënt mogelijk te laten groeien zodat de opbrengst zo groot mogelijk wordt?
Tijdens de Aardappelronde, deelden diverse sprekers hun kennis over de nieuwste toepasbare inzichten van alle onderdelen van de aardappelteelt. Daarbij kwamen klimaatverandering, precisielandbouw, bewaarsystemen, ziektemanagement en cloud farm aan de orde. De akkerbouwer anno 2018 zal met zijn tijd mee moeten, was de conclusie. Maar het tempo waarin bepaalt hij zelf.
Leerzaam
Gastheer Harry Schreuder van harrysfarm.nl is diezelfde mening toegedaan. “Het was een leerzame bijeenkomst die goed was bezocht. De ontwikkelingen gaan snel en ik houd dat, net als vele van mijn collega’s, scherp in de gaten. Maar ik ga niet meteen de allernieuwste methoden toepassen. Want elke stap die je zet, vergt ook een investering.”
De bijeenkomsten waren leerzaam en werden goed bezocht
Net als in andere bedrijfstakken is het verzamelen van data een interessante en onontkoombare ontwikkeling in de akkerbouw. Vochtsensoren in een perceel geven data, waardoor de boer precies kan zien wanneer hij het beste kan sproeien voor het optimale opbrengstresultaat. Momenteel wordt met enkele akkerbouwers een onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid op grote schaal van het zogeheten gewasgroeimodel.
Schreuder: “Dat is interessant, maar wat nu als ik overstap naar een ander bedrijf? Ben ik mijn data dan kwijt? Wat gebeurt ermee? Straks staat alles bijvoorbeeld op servers in Rusland en dat kan nooit de bedoeling zijn. Er zijn dus nogal wat vragen waarop antwoord moet worden gegeven. Het is een belangrijke ontwikkeling, maar de beveiliging van data is een grote zorg. Dat moet in orde zijn”, aldus Schreuder.
Cloud farm
Hetzelfde geldt voor cloud farm. Daarbij worden de gegevens van diverse akkerbouwers verzameld met als doel meer rendement te halen uit de aardappelteelt. Wat zijn belangstelling ook trok was de strokenteelt, waarbij een aantal gewassen in stroken naast elkaar wordt geteeld. Momenteel worden hiermee proeven genomen.
Schreuder is en vooruitstrevende teler en heeft al enige tijd geleden zonnepanelen op zijn daken laten aanbrengen. Met behulp van energiemanagement zou hij de bewaaruren kunnen afstemmen op ventilatie en koeling door energie op te slaan en af te geven op de ideale momenten. “Zo’n bewaringssysteem heeft zo zijn voordelen en kan ook energie besparen. Daarmee kwam duurzaamheid om de hoek kijken. Die zat eigenlijk door alle presentaties verweven.”
Hij vervolgt: “Precisielandbouw, inspelen op een extremer klimaat, aardappelrassen die beter tegen ziekten bestand zijn, nieuwe spuittechnieken, een gewasgroeimodel, overal wordt nagedacht over efficiëntie en optimale opbrengsten. Ik vind dat de firma’s, die zich presenteerden, heel veel werk maken van innovatie in de akkerbouw. Sommige dingen zijn misschien nog toekomstmuziek, maar uiteindelijk toch onontkoombaar. Daarom was het uiterst een nuttige dag.”