Topartikelen over graanrassen
Welke graanrassen zijn er?
Graan is een verzamelnaam voor de vruchten van eenzaadlobbige cultuurgewassen uit de familie van grassen. Graan is geteeld voor zijn eetbare bestanddelen.
Meest-voorkomende graanrassen
Tarwe is de bekendste graansoort in Nederland. De huidige tarwesoort is ongeveer 11.000 jaar geleden in het Midden Oosten ontstaan en in de middeleeuwen verspreid over Europa. Daarnaast kennen we in Nederland onder andere gerst, haver, rogge, spelt en maïs. Ook zijn er nog de zogenaamde pseudogranen, zoals boekweit, amarant en quinoa. Dit zijn officieel geen echte granen. Échte granen stammen af van de Poaceae grassenfamilie, pseudogranen niet. Pseudogranen bevatten wel een zelfde palet aan voedingsstoffen als granen.
Groeiproces
Wintergraan is in de herfst gezaaid. Voordat de winter begint, kiemt het gewas en ontstaan er kleine plantjes die in de winter niet doorgroeien. In het voorjaar groeien de planten vervolgens ineens de hoogte in. Zomergraan is in het voorjaar gezaaid. De bloei begint in mei en juni, waarna er vervolgens korrels in de aar gevuld worden. Wanneer het vochtgehalte laag genoeg is, is het graan geoogst.
Tot slot nog meer weten over graanrassen? Lees hier dan verder!