Hoofdfoto: "Akkerbouwer Cors Onnes: "Die regenbui van zeventien millimeter konden we wel gebruiken, maar de hagelstenen heeft toch hier en daar wat blad beschadigd"
De suikerbieten die begin april gezaaid zijn, hebben het niet gemakkelijk gehad. Vorige maand viel er amper dertig millimeter neerslag. Gecombineerd met insecten en het daardoor uitstellen van onkruidbestrijding betekent dat de opkomst van het bietenplantje op veel plekken moeizaam is verlopen.
Het huidige rustige weerbeeld zorgt voor een licht herstel, maar er wordt nog wat vorst voorspelt de komende dagen en dat zou weleens een tikje te veel te kunnen worden, zo verwacht akkerbouwer Cors Onnes: “Ze hebben nu al een flinke knauw gehad.”
Onnes heeft een middelgroot akkerbouwbedrijf in het Groningse Oldambt. Naast Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb), een vogelakker en een wintervoedselveldje bestaan de hoofdteelten uit: tarwe, koolzaad en suikerbieten. Vanwege een enorm hoge insectendruk en de soms pittige (hagel)buien heeft dat laatste gewas het moeilijk gehad de afgelopen weken. Maar Onnes heeft inmiddels de boel weer onder controle, al vielen er ook deze week lokaal weer enkele pittige hagelbuien in het Groningse Oldambt: “Die regenbui van zeventien millimeter konden we wel gebruiken, maar de hagelstenen heeft toch hier en daar wat blad beschadigd.”
Nakiemers
Onnes heeft begin april het ras KWS Eva Maria gezaaid. “Dat was volgens planning. Maar tijdens de opkomst heb ik heel veel insectenvraat gehad. We hebben daar twee keer voor gespoten en nu lijkt dat onder controle. Doordat het begin april een tijdje behoorlijk droog bleef, heb ik nu wel wat nakiemers. Sommige rijen staan voor honderd procent en in sommige rijen ontbrak daar in eerste instantie nog het één en ander, maar ook dat trekt nu mooi bij.”
“Droogte nog altijd zichtbaar”
Akkerbouwer Onnes: “Het is voor de regen alweer te droog geweest”
Dat lukt omdat twee dagen na de bewuste regenbui van zeventien millimeter Onnes alweer het land op kon om te gaan spuiten. “We konden toen alweer met schone banden over het land heen en daaraan zag je heel duidelijk dat het daarvoor eigenlijk te droog geweest is.”
Kort, maar krachtig
Eenmaal de insectendruk de kop ingedrukt, kreeg het jonge bietenplantjes ook nog een aantal pittige regen- en hagelbuien te verwerken: “De hagelbuien vielen heel plaatselijk, maar de buien die wij gehad hebben, waren kort en heftig. Gelukkig duurde het niet te lang. Er zijn wat blaadjes ingescheurd en een heel enkel blaadje eraf geslagen, maar niet zodanig dat er sprake is van hagelschade die we moeten opgeven”, aldus de Groninger.
Akkerbouwer Onnes: “De hagelbuien vielen heel plaatselijk, maar de buien die wij gehad hebben, waren kort en heftig”
“Ik verwacht iets lagere opbrengsten”
De combinatie van insecten en hagel zorgde dus even voor wat stress, maar inmiddels is de rust ook bij de bietenteler in Oldambt weer wedergekeerd. “Het is nog vroeg om te zeggen hoe het seizoen verder zal verlopen, ze hebben nu wel een knauw gehad. Qua aantal komen we er wel, maar ik verwacht hierdoor toch wel ietsje minder tonnen opbrengst. Het is te hopen dat het de komende dagen wat warmer wordt. Iets hogere temperaturen met af en toe een buitje zou ideaal zijn”, zo besluit hij.