Tijdens de veldbijeenkomst van coöperatie CZAV in het Zeeuwse Ouwerkerk werden telers onder andere bijgepraat over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van precisielandbouw. Volgens CZAV-teeltadviseur Bram de Visser is de periode dat deze veel besproken vorm van akkerbouw overgaat van tekentafel naar praktijk nu echt aangebroken: “De activiteiten worden opgeschaald, de kennis neemt toe en er komen voortdurend nieuwe technieken bij.”
Vervolgstappen
Een drietal nieuwe precisielandbouwtechnieken wordt dit teeltjaar door het CZAV uitvoerig getest: satellietbeelden via BioScope, dronekaarten door middel van opnames gedaan door Dronewerkers en bodemscans voor het genereren van data. De Visser: “De eerste uitdaging van telers is of ze de spuitmachine of strooier wel aan kunnen sturen. Dat lukt bij degenen die hebben geïnvesteerd in deze technieken nu meestal goed. Dan is het zaak om te gaan verfijnen. Ga ik meer of minder spuiten? In welke dosering? Ga ik de zones of rasters vergroten of verkleinen? Dat zijn allemaal vervolgstappen die dit teeltjaar verder uitgewerkt gaan worden.”
“Plaatsspecifiek bodemherbiciden toedienen zorgt voor egalere gewasstanden”
Eén van die vervolgstappen is vorig jaar al getest bij een aantal telers. Ook dit jaar liggen er weer een aantal velden, onder andere op Schouwen Duiveland. Daar zijn plaatsspecifiek bodemherbiciden toegediend op basis van dronebeelden. “Dat hebben we gedaan in zowel de uien als de bieten. Beide gewassen staan net boven of zijn nog in de kiemfase, dus dat moeten we nog afwachten. Bij voorgaande testen waren de resultaten goed. Het zorgden telkens voor een egalere stand in het veld doordat er variabel bodemherbiciden waren toegepast. De verwachting is dat dit beeld ook te zien zal zijn bij uien en suikerbieten waar we deze vorm van precisielandbouw op los gelaten hebben.”
Steeds meer data beschikbaar
Volgens De Visser zet de ontwikkeling van precisielandbouw zich de komende jaren steeds verder door, omdat de nieuwste technieken zorgen voor betere, zichtbare resultaten die voelbaar gaan worden tot in de portemonnee: “Telers gaan in de nabije toekomst zelf taakkaarten maken en er komt steeds meer data beschikbaar. Hierdoor wordt precisielandbouw steeds aantrekkelijker en laagdrempeliger”, zo voorspelt de CZAV-adviseur.
Verstikking- en kiemingsproblemen
Tijdens de veldbijeenkomst werd ook nog ingegaan op de actualiteiten. Zo constateerde men in het aardappelveld dat meerdere telers die voor de regen gepoot hebben (verstikkings)problemen ervaren en blijkt op een relatief groot aantal percelen de dikke korst voor kiemingsproblemen te zorgen. “De laat gezaaide gewassen als cichorei, uien en bieten, die op zware gronden groeien, hebben de groots mogelijke moeite om door de korst te komen. In tegenstelling tot andere gebieden in Nederland hadden we in Zeeland gehoopt op meer regen de afgelopen week. Nu is er vaak slechts 0,5 tot maximaal drie millimeter gevallen en dat is te weinig om die problematiek op te lossen.”