Hoofdfoto: Nufarm-technisch adviseur Ronny Traas (l) en akkerbouwer Jan Lampert (r).
De Zeeuwse akkerbouwer Jan Lampert heeft ruim zeventig hectare in eigen bewerking. Naast aardappelen, bieten, uien en graszaad wordt een belangrijk deel daarvan gebruikt voor de graanteelt. Om zijn percelen schoon te houden van onkruiden als de akkerdistel, gebruikt hij de contactherbicide U 46 MCPA van Nufarm. “Dat bevalt enorm goed. Het middel zorgt voor een bestrijding die je wenst. Er zijn wat vervangers op de markt die ik ook heb geprobeerd, maar ik kom voor de onkruidbestrijding in mijn graangewassen steeds weer terug bij U 46 MCPA.”
Lampert zit in maatschap met zijn zoon Koen, die hem op termijn gaat opvolgen. Zijn vrouw runt de mini-camping naast het akkerbouwbedrijf in Biggekerke. “We zitten hier al dertig jaar en al die tijd gebruiken we al U 46 MCPA voor distelbestrijding. Het grootste probleemkruid is de akker(melk)distel en U 46 MCPA is daar een uitstekend middel voor. We telen hier 1 op 5 en om een goede klap uit te delen aan deze hardnekkige distel heb ik U 46 MCPA nodig. Distels maaien is distels zaaien, distels trekken is distels stekken, dus dan moet je aan de gang met contactherbiciden. En van alle middelen die we geprobeerd hebben, heeft U 46 MCPA de beste werking.”
Lampert: “Het grootste probleemkruid is de akker(melk)distel en U 46 MCPA is daar een uitstekend middel voor”
Meimaand, distelmaand
Effectieve distelbestrijding gebeurt voordat het gewas afgehard en groeizaam is. Bij Nufarm is de slogan ‘Meimaand, Distelmaand’ dan ook niet voor niets: het aanbrengen van de contactherbicide gebeurt namelijk voor het in de aar komen, in de meimaand. “Distels wil je niet in je graanvelden hebben, en daarom is het belangrijk om op tijd te starten met het bestrijden van distels! Wij passen U 46 MCPA dan ook toe voordat de tarwe in de aar komt”, aldus Lampert.
“Altijd U 46 MCPA in de gewasbeschermingskast”
De omstandigheden zijn daarbij belangrijk en omdat telers – net als Lampert – voor het in de aar komen U 46 MCPA toepassen, dwingen die weersomstandigheden weleens tot het geforceerd aanbrengen. En dat werkt volgens Nufarm-technisch adviseur Ronny Traas niet: “Als er dan toch één of tweejarige breedbladige onkruiden gevonden worden, dan geeft men het middel de schuld. Maar het zit hem dan vaak in het geforceerd aanbrengen onder de verkeerde omstandigheden. Het is dus heel erg opletten hoe en wanneer je het middel toepast. Het momentum kiezen, is dan ook erg belangrijk.
Als de omstandigheden het niet toelaten, dan kan je kiezen voor een najaarsbespuiting. Wij doen meestal een groenbemester zaaien na de graanoogst, maar op bepaalde percelen – afhankelijk van het bouwplan – laat ik de distels bewust opkomen om ze vervolgens goed aan te pakken voor het volgende teeltjaar. Hoe dan ook: ergens gedurende het teeltjaar gebruiken we U 46 MCPA. Het middel is nooit uit mijn gewasbeschermingskast verdwenen: in ieder huisgezin staat een doosje aspirine in de kast en zo staat er bij mij altijd U 46 MCPA in de gewasbeschermingskast.”
Effectief spuiten
Lampert gebruikt het gewasbeschermingsmiddel dan ook heel bewust en zal nooit meer middel gebruiken dan nodig is. De Zeeuw houdt daarbij 2 l/ha dosering aan: “Ik houd ervan mijn middelen goed te gebruiken, maar zorg altijd wel voor een effectief gebruik. Liever één keer een goede slag uitvoeren, dan continu pappen en nathouden. De begeleiding van de adviseur van de gewasbeschermingshandel is daarin erg belangrijk, want de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Wij gebruiken U 46 MCPA solo, maar soms is een toevoeging (met bijvoorbeeld Tapir) nodig om de werking te verbreden. Als we weinig distels hebben, dan volstaan we in onze onderhoudsbespuiting met enkel U 46 MCPA. Met een solo-bespuiting, in een relatief lang spuittraject, ruim je veel op met een goed werkend middel dat een uitstekende prijs-prestatie verhouding heeft.”