Afgelopen jaar is de akkerbouwsector geconfronteerd met een behoorlijke aantasting door tripsen, ook wel bekend als onweersbeestje. Dit kleine beestje kan veel zuigschade veroorzaken bij uien en dat zorgt groei- en opbrengstremming. Cor Eldering, technisch commercieel medewerker bij Van Iperen: “Doordat de temperaturen stijgen en zijn natuurlijke vijanden afnemen worden trips een steeds groter probleem.”
Die natuurlijke vijanden zijn dan de roofmijten en ‘de gaasvlieg’. Eldering: “De afname hiervan heeft deels met het klimaat te maken, maar het komt ook omdat de insecticide die gebruikt wordt tegen trips ook de natuurlijke vijanden dood. Daarom zijn wij als Van Iperen ook bezig om te onderzoeken of we dat als sector nog wel willen gebruiken.”
Preventie en bloemenrijen
De oplossingen voor het beheersen van trips in de uien moet volgens Eldering dan ook in een andere hoek gezocht worden. “Enerzijds draait het om tijdige herkenning en het inzetten van een selectief werkende insecticide, zoals Van Iperen dat aanbiedt met het preventieve middel Movento. Pas als het echt helemaal onderloopt, dan pas overgaan tot alles dodende insecticide. Anderzijds gaat het om het in stand houden van de natuurlijke vijanden.”
“Verbloeming tussen de uien werkt wel goed”
Eldering vervolgt: “Wat niet werkt is akkerranden zaaien, want daarmee ‘kweek’ je trips en die gaan vanuit de randen de uien weer in. Wat wel kan is de verbloeming toepassen naast de uienrijen, waarmee je dus bloemen tussen de banen met de ingezaaide uien plaatst. Daarmee worden de natuurlijke vijanden van trips naar het midden van het perceel gehaald, waardoor een natuurlijk evenwicht zorgt voor een lagere tripsdruk.
Deze methode wordt in de gangbare teelt nog niet heel vaak toepast – wel bij biologische akkerbouwbedrijven – maar dat gaan we voor dit groeiseizoen wel meer onder de aandacht brengen. Want het is belangrijk om de aantasting door trips beheersbaar te maken.”
Voorlichting
Eldering krijgt dan ook steeds vaker vragen van telers hoe ze aantasting door trips kunnen voorkomen: “Vaak is het dan al te laat. Op tijd beginnen is dan ook het tweede focuspunt in onze voorlichting richting te teler. Probleem daarbij is dat selectieve insecticide behoorlijk prijzig zijn en veel akkerbouwers kiezen dan ook sneller voor een goedkoper middel. Maar als je het uitrekent, dan valt de prijsverschil best mee. Acht of negen keer met een alles dodend middel spuiten kost in verhouding evenveel als twee of drie keer met een selectief/preventief middel over de uien heen gaan.”
“Afwisseling te nat en te droog zorgt voor opbrengstverlies”
Klimaatsverandering ligt dus voor een deel ook ten grondslag aan het stijgende aantal trips-aantastingen. De vorstperiode waarin we nu zitten, zou het probleem voor het komende teeltjaar kunnen inperken. Eldering: “Dat is zeker welkom. Maar een wisseling tussen nat en droog plus een verandering van temperatuur geeft vaak het meer (opbrengst)verlies dan puur en alleen vorst.
Vorig jaar was een wisselvallig jaar met veel natte en droge perioden. Daardoor was de tripsdruk hoog, dat is het nog steeds, maar hoe het dit groeiseizoen gaat verlopen zal afhankelijk zijn van het verloop van de zomermaanden. Krijgen we regelmatig een buitje, dan valt het waarschijnlijk wel mee. Een trips heeft namelijk een bloedhekel aan water, dus regen is wat dat betreft de grootste vriend van een uienteler.”