Agrifirm controleert wekelijks de blauwe vangplaten in de uienpercelen op volwassen tripsen. In het laboratorium van de Groene Vlieg worden de tripsen geteld. Op deze manier monitoort Agrifirm de druk van volwassen trips in de regio op perceel niveau.
Op percelen met veel volwassen trips mag je ook meer ei afzetting en dus ook meer larven verwachten. Het juiste moment om te bespuiten is afhankelijk van deze populatie opbouw. Een bespuiting is het meest effectief in het larven stadium.
Peter Hulst, specialist akkerbouw bij Agrifirm, is blij met het grote aantal enthousiaste telers die meedoen met de Agrifirm Trips Coach. 'Zo zitten we er bovenop en zorgen we dat we de trips schade tot een minimum beperken.'
Modellen voor tripsmonitoring
Naast het tellen op de vangplaten, maakt Agrifirm gebruik van twee andere modellen voor het monitoren en bepalen van het juiste spuitmoment tegen trips. Als eerste de Graaddagen app, waarbij de temperatuursom een indicator is voor het moment waarop men de eerste trips larven kan verwachten. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van het Trips Model. Dit is een nieuwe ontwikkeling van Agrifirm, waar ze dit jaar meer ervaring mee op willen doen. Dit model maakt gebruikt van een combinatie van temperatuur en populatieontwikkeling en geeft op die manier een voorspelling van de trips-stadia in de loop van het seizoen.
Tripsdruk
“Je ziet dat de Tripsdruk zeer verschilt per regio" aldus kenniscoördinator Harry Roerink. “Waar we in regio Midden en Oost de eerste larven binnenkort al denken te vinden, wachten we in regio Zuid al op de tweede generatie larven. Terwijl in regio Noord het wachten is op de eerste generatie larven rond half juni.”
Bron: Agrifirm