De basis van de veldspuit wet- en regelgeving is gelegd op 1 januari 2013. Toen is de regelgeving Lozingsbesluit Open Teelt & Veehouderij (LOTV) opgenomen in het Activiteitenbesluit ter vermindering van drift naar oppervlaktewater. Dit door enerzijds teeltvrije zones- en anderzijds driftbeperkende spuittechnieken toe te passen.
Vanaf 2013 was de basis een veldspuit met driftarme spuitdoppen (50%), kantdoppen, max 50 cm boven gewas spuiten en het spuiten tot een maximale windsnelheid van 5m/s. Daarbij kon er uitzondering gemaakt worden voor innovaties. De driftarme spuittechniek TwinForce luchtondersteuning van Homburg- Hardi is daarvan het bekendste voorbeeld.
Technische Commissie Techniekbeoordeling
De TCT, welke uit vertegenwoordigers uit de overheid (RWS) en het bedrijfsleven bestaat, beoordeelt als enige instantie de nieuwe en innovatieve technieken en adviseert die aan de waterschappen. Die nemen, op basis van hun eigen specifieke omstandigheden, echter afzonderlijk, hun eindbeslissing. Per waterschap kunnen de voorgeschreven drift beperkende maatregelen dus afwijken. De TCT beoordeelt zowel complete spuitsystemen als de doppen zelf, door onderzoek in de praktijk te vergelijken met het Activiteitenbesluit. Bij alle systemen is altijd de maximale spuitdruk weergegeven.
De TCT lijst met de DRT-klassen is de enige geldige lijst betreffende goedgekeurde, driftarme, technieken. De teler zal uit economische redenen de kleinst toegestane teeltvrije zones willen kiezen. Door de toepassing van innovatieve spuitdoppen en -technieken zijn versmallingen tot 50 cm mogelijk of biedt het de mogelijkheid om specifieke gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken (die bijvoorbeeld alleen met een 90% reducerende techniek gebruikt mogen worden).
Drift Reducerende Technieken (DRT)
Per 1 januari 2018 is het Activiteitenbesluit fors aangescherpt met de DRT klassen 97,5% en 99% en er is geen minimum afstand meer tot de sloot: er moet per 1 januari jl., waar dan ook, minimaal 75% driftarm gespoten worden. Dit is in Staatsblad 2017, nr. 305 opgenomen: “De driftbeperkende maatregeling van 50% wordt voor het gehele perceel vervangen door maatregelen die ten minste leiden tot 75% driftreductie. Dit mag door gecombineerde technieken worden gehaald, bijvoorbeeld door luchtondersteuning."
Een greep uit de gewijzigde regels zijn:
- Drift wordt met tenminste van 50% naar 75% gereduceerd over het gehele perceel t.o.v. klasse Fijn & Midden bij 3 bar, indien geen sloot rondom perceel.
- De teeltvrije zone bedraagt daarbij bij de teelt van aardappelen, uien, bloembollen en bloemknollen, aardbeien, asperges, schorseneren, sla, wortelen, prei, vaste planten, en in neerwaartse richting te bespuiten boomkwekerijgewassen, ten minste:
- 150 cm: hierbij dient 75% driftreductie gehandhaafd worden.
- 100 cm: indien een techniek wordt gebruikt waarmee een driftreductie wordt bereikt van ten minste 90%, ten opzichte van een bij ministeriële regeling aangewezen referentietechniek,
- 50 cm: indien gebruik gemaakt wordt van een handmatig aangedreven handgedragen spuit.
- minder dan 100 cm: Hardi veldspuittechnieken waarmee 97,5%-99% driftreductie wordt bereikt, zijn in aanvraag.
- Veldspuiten zijn verboden tenzij:
- voorzien van kantdoppen
- maximaal 50 cm hoogte boven gewas; voorzien van drukregistratievoorziening volgens gestelde eisen (uitgesteld tot 1 januari 2019)
- wind < 5 m/s
In de huidige TCT lijst zijn de Hardi TwinForce en de Hardi Delta Force veldspuiten reeds officieel t/m de DRT-klasse 97,5%, opgenomen. De TwinForce is de luchtondersteunde Hardi veldspuit en de Delta Force is een veldspuit met conventionele boom met een maximale spuitdophoogte van 30 cm (spuitdoppen op 25 cm) gecombineerd met het Hardi AutoHeight automatisch hoogteregelsysteem.
Enige veldspuit in hoogste klasse
In de hoogste 99% klasse is het de verwachting dat het TwinForce-systeem van Hardi binnenkort als enige veldspuit ingedeeld wordt met een maximale spuitdoppenhoogte van 50 cm en een rijsnelheid 12 km/h.
Informatie over de complete TCT lijst is gemakkelijk op te vragen via de button hieronder!