Het idee voor speeddates ontstond nadat er al enkele speeddates bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) intern gehouden waren. Daaruit bleek dat er veel nuttige informatie boven komt drijven en dus is er besloten om ook speeddates voor akkerbouwers te gaan houden. De exacte datum zal worden bepaald door de deelnemers; er kan gekozen worden uit drie voorkeursdata en de speeddates vinden plaats op het Ctgb-kantoor in Ede.
Volgens communicatie-managers Hans van Boven van het Ctgb is het initiatief vooral in het leven geroepen om zodoende in korte tijd meer mensen te spreken die hun praktijkervaringen delen. “We willen weten hoe akkerbouwers met etiketten op gewasbeschermingsmiddelen omgaan. Waar lopen ze tegenaan bij het gebruik ervan in de praktijk? Maar bijvoorbeeld ook hoe ze met mixen van middelen omgaan; eigenlijk kunnen alle onderwerpen besproken worden.”
“Input voor een meer geïntegreerde teeltbenadering”
Telers hoeven niet naar Ede te komen met de illusie dat er na hun deelname aan de speeddate direct nieuwe producten op de markt gaan komen en ook niet om hun frustraties over regelgeving te botvieren. “Het moet wel een goed gesprek zijn. Het gaat ons er echt om inzicht te krijgen in de praktijk en ook over input voor een meer geïntegreerde teeltbenadering (IPM). Telers kunnen aangeven wat ze daarvoor nodig hebben. Binnen de grenzen van de Europese richtlijnen proberen we de gebruikers oplossingen aan te reiken. Dat kunnen we alleen doen als we weten wat er speelt en daar zijn speeddates een uitermate geschikt middel voor. We gaan zeer serieus om met de signalen die we ontvangen, want anders zou het ook geen zin hebben om dit te organiseren.”
Jubileumjaar
De speeddates bestaan uit diverse gesprekronden van twintig minuten met meerdere adviseurs waardoor oeverloze discussie voorkomen worden. Komende maand vinden de eerste gespreksronden met eindgebruikers plaats in het kader het jubileumjaar van het Ctgb. De intentie is om bij een succesvolle eerste editie hier een vervolg aan te geven: “De ervaringen intern waren erg goed, dus we hebben goede hoop dat hier ook dingen gaan uitkomen waar wij weer van kunnen leren. Als dat het geval is, dan ligt het voor de hand dat we hier in de toekomst mee doorgaan.”
Gemotiveerde agrariërs, telers of kwekers die willen deelnemen aan deze speeddates over hoe etiketten en gebruikersvoorschriften gelezen moeten worden of vragen hebben over de beoordelingseisen kunnen zich aanmelden via de Ctgb-website.