Vroege bladinfectie kan later in het seizoen gaan 'opspelen'
Sneeuwschimmel (Microdochium nivale) is in wintergraan een gevreesde ziekte. De schimmel overleeft in de grond en op stroresten. Het blad kan al vroeg geïnfecteerd raken. Daaraan heeft de schimmel ook zijn naam te danken: juist onder natte, koude omstandigheden onder een sneeuwdek infecteert de sneeuwschimmel het gewas gemakkelijk. Later in het seizoen kan de schimmel “omhoog spetteren” richting aar en vlagblad en daar de produktie bedreigen.
Bayer zal ook in het seizoen 2017 de tarwe in Nederland met een intensief monitoringsprogramma gaan volgen. Uiteraard zullen we daarbij ook de ontwikkeling van de sneeuwschimmel in de gaten houden.
Sneeuwschimmel is moeilijk te bestrijden, mede omdat de Microdochium-schimmel ongevoelig is geworden voor strobilurines. Instituten zoals Arvalis (Fr) en AHDB (UK) adviseren daarvoor prothioconazool-bevattende middelen.
Zover is het echter nog niet. Eerst maar eens zien hoe de tarwe uit de winter gaat komen. Zodra wij starten met onze landelijke ziektenmonitoring laten we dat weten via onze website en internetberichten.
Bron: Bayer