Deze week reageerde LTO Nederland op de Europese consultatie van de Verordening duurzaam gebruik gewasmiddelen (Sustainable Use Regulation, SUR). Toen op 22 juni van dit jaar de Europese Commissie de verordening presenteerde, gaf LTO Nederland al aan dat de voorgestelde aanpak eenzijdig en achterhaald is. Met de reactie op de consultatie maakt LTO Nederland concreet wat nodig is vanuit Europa om de transitie naar duurzamer gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, mét perspectief voor de ondernemer, te laten slagen.
Om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen te reduceren wordt in de verordening een groot aantal regels gepresenteerd. LTO Nederland onderschrijft de transitie naar weerbare teeltsystemen en weerbare planten, met een beperkte, gerichte inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Maar bij de voorgestelde aanpak ontbreekt het perspectief voor de agrarische ondernemer en het stimuleren van de doorontwikkeling van duurzame teeltsystemen en weerbare planten. Met de reactie op de consultatie roept LTO Nederland de Europese Commissie en het Europees Parlement op:
- Boeren te ondersteunen in de transitie naar weerbare, duurzame teeltsystemen en weerbare planten. Ondernemers vragen onder andere stimulansen voor verduurzaming, toelating van moderne veredelingstechnieken. Er is geen behoefte aan nog meer administratieve regels zonder toegevoegde waarde.
- Om laagdrempelige stimuleringsprogramma’s op te nemen in de verordening en middelen beschikbaar te stellen voor deze programma’s.
- Om de wettelijke barrières voor moderne veredelingstechnieken en groene middelen weg te nemen en de toepassingen ervan te stimuleren.
- Om de ontwikkeling van IPM-tools te ondersteunen en te stimuleren en hiervoor financiële middelen beschikbaar te stellen.
- De gebruikte middelen in de land- en tuinbouw te beoordelen op milieu-impact, en niet op hoeveelheden kilogrammen.
- Om in de reductiedoelen de eerder gerealiseerde vermindering van het gebruik van middelen mee te nemen.
- Om het voorbeeld van de Nederlandse overheid te volgen om samen met de agrarische sector te werken aan verduurzaming van de land- en tuinbouw op basis van een concreet plan met stimulansen en voldoende financiële middelen.
Tweede Kamer
Op 12 oktober staat de Verordening duurzaam gebruik gewasmiddelen op de agenda van de Tweede Kamer. LTO Nederland zal in aanloop naar het debat de zaken die nodig zijn voor de transitie naar weerbare teeltsystemen en weerbare rassen vanuit het perspectief van de agrarische ondernemer onder de aandacht brengen bij de leden van de Tweede Kamer en andere betrokken partijen.
Bron: LTO Nederland