Op percelen waar wintertarwe is ingezaaid wordt nu al gele roest geconstateerd, een verschijnsel dat normaal gesproken pas in februari of maart de kop opsteekt. Volgens Rinus van Rossum (teeltadviseur Van Iperen) komt dit doordat de temperaturen te hoog liggen: “De wintertarwe heeft enkele aaneengesloten vorstdagen nodig.”
Van Rossum is verbaasd dat er nu al gele roest gevonden wordt, maar de oorzaak ligt volgens hem voor de hand: “We zien nu best al veel gele roest voor de tijd van het jaar. Dit wordt veroorzaakt door een zacht najaar en een tot op heden zachte winter. Ook het hoge vochtgehalte van dit moment speelt schimmels in de kaart.” Gele roest is een obligate parasiet en daarom zijn aantastingen alleen op levende plantendelen terug te vinden. De schimmel overwintert in de vorm van uredosporen of mycelium op opslagplanten of op wintergranen.
Opbrengstverlies
In het teeltjaar 2017 is beduidend minder gele roest geconstateerd dan in 2015 en 2016. Vooral aantastingen aan de bovenste bladeren en de aren kunnen leiden tot opbrengstdervingen. Dat verlies kan oplopen tot wel vijftig procent: “De huidige agressieve stammen hebben een bredere temperatuurrange dan de oude stammen. Gezien de huidige hoeveelheden gele roest is het belangrijk dat de temperatuur een aantal dagen achter elkaar onder het vriespunt komt te liggen, want dan sterven een hoop van sporen van nature af.”
Lees verder onder tweet
Hopen dat 2018 ook nog wat vorst brengt om de roest die er eind 2017 al zat in de #wintertarwe kapot te maken. #akker #gelukkignieuwjaar ???? pic.twitter.com/oRWdCEHnlo
— Rinus van Rossum (@iperen_Rinus) January 2, 2018
Overmatige regenval
Vanwege de moeizame oogst in 2017 ligt het areaal wintertarwe op dit moment een stuk lager dan in voorgaande jaren. De percelen waar wel is ingezaaid hebben vaak last van de overmatige regenval. Van Rossum: ”Het gewas staat over het algemeen veel ‘dunner’ dan we gewend zijn en er zijn veel verzopen plekken. Omdat de oogst op veel plekken niet vanzelf ging is de wintertarwe niet onder heel goede (bodem)omstandigheden ingezaaid. En dat zien we terug in de stand. Bovendien zijn veel telers door de late oogst niet aan het inzaaien toegekomen. Wellicht dat er volgende week nog wat ingezaaid wordt als het wat droger wordt en een klein beetje vorst komt. Maar het grootste gedeelte wat nu ingezaaid wordt zal zomertarwe zijn.”
T0-bespuiting
Telers die wintertarwe hebben staan en gele roest constateren kunnen volgens Van Rossum op dit moment weinig doen en vooral hopen op vorst. Mocht koning winter voor langere tijd wegblijven, dan is het volgens de Van Iperen-adviseur wel belangrijk na de teelt maatregelen te nemen: “Blijf het gewas goed volgen en als de roest niet van nature afsterft, dan is het verstandig om vroeg in het voorjaar – eventueel in combinatie met de onkruidbestrijding – een T0-bespuiting uit te voeren om problemen later in het seizoen te voorkomen.”