Tijdens de nationale drone demodag in Marknesse presenteerde machinefabrikant Agrifac haar nieuwe concept genaamd ‘NEED-farming’. De basis van deze methoden is teeltmanagement op plantniveau, gekoppeld aan de Agrifac DynamicDosePlus. Volgens Agrifac productmanager Steven Koop is NEED-farming een concept waarbij de kennis van de boer samen met de technieken Strictspray Plus en DynamicDose Plus op plantniveau gecombineerd kan worden: “Feitelijk is dit het eerste echte precisielandbouw systeem”, zo stelt hij.
Koop vergelijkt de methode met een groep mensen, waarbij één persoon ziekteverschijnselen vertoont. “In de meeste gevallen ga je dan ook niet iedereen medicijnen toedienen. Bij mensen werken we in de meeste gevallen niet op groepsniveau bij ziektebestrijding, waarom dan bij planten wel? NEED-farming zorgt voor besparing in het middelengebruik doordat alleen de plant die hulp nodig heeft, wordt behandeld. Daarmee wordt niet alleen een reductie van middel gerealiseerd, dankzij een vitaler gewas zorgt dit ook voor hogere en kwalitatief betere opbrengsten.”
Waarnemingen
Het op plantniveau spuiten is alleen mogelijk als er een goed beeld is van de groei en ontwikkeling op het land op plantniveau. Agrifac maakt daarvoor gebruik van drone-, satellietbeelden of bodemkaarten die worden vertaald in taakkaarten. Koop: “De techniek is niet nieuw, de toepassing op plantniveau wel. De waarnemingen in het perceel worden gecombineerd met de kennis van de boer en dat zorgt vervolgens voor een efficiënt spuitplan, waarbij de potentie van de vitale planten volledig benut wordt. Meestal worden de waarnemingen door middel van taakkaarten al wel gedaan, maar niet op plantniveau. Zieke planten die rondom de zieke plant staan krijgen dezelfde hoeveelheid. We kijken niet alleen waar het nodig is, maar (op basis van algoritmen) ook hoeveel er nodig is. Dan ben je pas echt met precisielandbouw bezig.”
Ook onkruidherkenning
Afgelopen najaar is NEED-farming bij enkele telers toegepast bij loofdoding in de aardappelen. Dat bleek zeer effectief, waarop besloten werd de methode dit teeltseizoen breedvoerig te introduceren. Overigens niet alleen bij aardappelen, maar ook bij gewassen met een hogere gewasdichtheid. “Bij graan werkt het natuurlijk niet meer op plantniveau, maar bijvoorbeeld bij uien en bieten werkt het ook prima. Naast dronebeelden kunnen we namelijk ook gebruikmaken van zelflerende cameratechnieken AiC Plus die de hoeveelheid groen kunnen meten en ook voor onkruidherkenning gebruikt kan worden. Het mes snijdt aan twee kanten: je spuit minder middel plus het gewas dat niet bespoten hoeft te worden lijdt niet onder de bespuiting. Dat zorgt voor lagere kosten (minder middel) én hogere opbrengsten (gezonder gewas)”, aldus Koop.
“We nemen hiermee afscheid van ingewikkelde concepten”
Binnen het Agrifac concept speelt het simpel maken voor de klant – ingegeven door het Agrifac motto Brilliant Simple – een belangrijke rol. Ook bij NEED-farming kan de teler veel zelf, zo vertelt Koop tijdens de Drone demodag: “Bij dit concept hoort een tool waarmee de akkerbouwer zelf gemakkelijk taakkaarten kan maken. Zolang de teler de oorzaak niet weet, weet hij ook niet wat hij er aan kan doen en kan er dus ook niets aan gedaan worden. Als er te weinig stikstof is, dan is het simpel: er moet stikstof bij. Maar bij structuur- of pH-problemen wordt het leggen van verbanden al een stuk moeilijker. Voor veel telers is dit de drempel: want hoe ga ik dat doen? Met NEED-farming nemen we afscheid van de ingewikkelde concepten en maken het simpel voor de gebruiker. De sensoren op de spuitboom zorgen voor een optimale afgifte op de juiste plek om het probleem bij de bron aan te kunnen pakken.”