Ook bij de themadag peen werd stilgestaan bij de Brexit-plannen van Engeland. Het Verenigd Koninkrijk is immers een belangrijke speler in de import- en exportmarkt. Dit geldt ook voor Spanje en Portugal, waar volgens Bejo Iberica-directeur Christiaan Reynders vooral in de maand juni exportkansen liggen voor Nederlandse telers.
Vervolgens bracht Paul Goorden van Cebeco Agrochemie de aanwezige peentelers op de hoogte van zijn zorgen rondom insecten en aaltjes in de peenteelt. “Bodemonderzoek kan heel veel teeltschade door aaltjes voorkomen”, zo stak Goorden van wal tijdens de themadag in Emmeloord.
Aaltjesbestrijding
De adviseur ziet volgens eigen zeggen nog te veel percelen waarop geen bodemonderzoek is gepleegd. “En dat terwijl aaltjes één van de belangrijkste organismen zijn die schade veroorzaken. Om het risico te verkleinen is het belangrijk om vast te stellen met welke aaltjes je te maken hebt. Op basis daarvan kan middels het aaltjesschema bekeken worden welke keuzes er gemaakt moeten worden: wat is de beste voorvrucht en welke groenbemesters kan ik telen? Allemaal essentieel om aaltjesschade in de peenteelt te vermijden. Ook afgelopen teeltjaar – een droog en warm jaar – was de aaltjesschade weer aanzienlijk.”
Insecten
Ook bij de insectenbestrijding verandert er dit teeltjaar het één en ander, met name vanwege het vervallen van zaadcoater Cruiser. Goorden: “Hierdoor wordt het lastiger om de eerste generatie insecten te gaan bestrijden. Deze generatie kan voor een hoop extra schade in de peen zorgen. Ook dit zal zorgen voor een hogere (wortel)luisdruk. Vervangende middelen hebben nog al wat restricties bij het toepassen, vaak gebonden aan eisen voor de spuittechniek (en niet toepasbaar op conventionele systemen of bij een lage druk) en teeltafstanden rondom het perceel. Bloemenranden zouden in dat geval voor uitkomst kunnen zorgen”, zo reageert Goorden op vragen uit het publiek.
“Meer aandacht besteden aan luizenbestrijding”
Goorden stelt dat de bestrijding van aaltjes en luizen dit jaar anders zal gaan dan andere jaren: “Vooral luizenbestrijding zal een zaak worden waaraan we meer aandacht moeten besteden. Immers de producten die goed werkten voor de luizenbestrijding zijn door nieuwe wetgeving hun zaadcoating verloren en dat gaat in veel gevallen ten koste van de werking van deze middelen op de eerste generatie wortelvliegen. Alternatieven als knoflookextracten zullen nog verder geïmplementeerd moeten worden. Het zal dus extra opletten zijn het komende teeltjaar.”
Nevenwerking bepalend
Goorden vervolgt: “De middelen die peentelers tot hun beschikking hebben voor zowel aaltjes- als insectenbestrijding zijn stuk voor stuk uitgebreid beproefd. Sommige producten hebben een nevenwerking op wortelvlieg, anderen op schimmels. Juist die nevenwerking zal bepalend zijn voor het middel dat de peenteler gaat kiezen. Dat is vaak perceelafhankelijk.”
Advies
Het blijft dus maatwerk en zal afhangen van de teler zelf: “Kijkend naar de spuitadviezen die afgelopen jaren gegeven zijn, dan zien we de eerste piek eind mei en de tweede piek begin augustus. Door bijvoorbeeld later te zaaien kan die piek omzeild worden, maar dat brengt weer andere teeltrisico’s met zich mee.”
Aanvullende maatregelen
Op de themadag kwam meerdere malen naar voren dat smaak steeds belangrijker wordt. Ook de kleur oranje is niet langer heilig, varianten met paarse, witte en gele wortelen lijken steeds populairder bij de consument.
Keuze voor bepaalde bespuitingen en zaaimomenten kunnen de peensmaak beïnvloeden, waardoor Goorden zijn relaas besloot met aanvullende maatregelen die naast het bespuiten door telers ingezet kunnen worden om bijvoorbeeld de stijgende luizendruk het hoofd te bieden: “Een bekende aanvullende maatregel is uienolie langs het perceel plaatsen. Dat geeft een geur af die hoort bij een ui en dat zorgt voor verwarring bij insecten die de peenplant vervolgens links laten liggen. Uienolie is daarom een perfecte aanvulling bij de aaltjes en insectenbestrijding in de peenteelt”, zo besluit Goorden zijn analyse.