In het kiemblad- tot vierbladstadium is vaak aantasting door tripsen en bovengrondse springstaarten zichtbaar. Hierdoor ontstaan kleine gaatjes in de bladeren of zijn de bladeren misvormd.
Tripsen
Tripsen die vooral op kleihoudende gronden voorkomen, zuigen de celinhoud leeg, waardoor bij talrijke prikken kleine vlekjes op de bladeren ontstaan. Deze geven een zilverachtige glans/gloed. Bij een vroege aantasting sterven de uiteinden van de kiem- en eerste echte bladeren af, waardoor ze naar buiten omkrullen (foto 1). Schade kan optreden tot aan het twee- tot vierbladstadium. In een droog en schraal voorjaar kunnen tripsen (ook wel onweersbeestjes genoemd) aantastingen van betekenis veroorzaken. Dit geldt in het bijzonder na voorvruchten als erwten en vlas.
Bovengrondse springstaarten
Bovengrondse springstaarten, die vaak worden verward met aardvlooien, vreten kleine ronde gaatjes in de bladeren. Ze komen vooral voor op zand- en dalgronden en maken talrijke venstertjes en gaatjes in de kiembladeren en/of eerste twee echte bladeren. Speciaal pillenzaad geeft voldoende bescherming tegen deze insecten. Naast speciaal pillenzaad zijn er geen middelen toegelaten om ze te bestrijden.
Bestrijding
Aantasting door bovengrondse springstaarten leidt zelden tot schade. Dit geldt helaas niet voor tripsen. Het bestrijden van tripsen is vaak niet noodzakelijk als speciaal pillenzaad is gebruikt. Speciaal pillenzaad heeft een beperkte werking op tripsen. Indien u geen speciaal pillenzaad hebt gebruikt en er tripsen aanwezig zijn in het perceel, dan kunt u een bespuiting uitvoeren met deltamethrin (o.a. Decis EC (0,3 l/ha)), Karate Zeon (0,05 l/ha) of Sumicidin Super (0,2 l/ha, maximaal twee toepassingen per jaar). Wees bij zeer zware aantasting door bladinsecten voorzichtig met de onkruidbestrijding. Stel de onkruidbestrijding een aantal dagen uit, zodat de jonge planten zich weer hebben kunnen herstellen.