Op Hoeve Lotmeer in Anna Paulowna zijn de laatste voorzieningen geplaatst voor het oogsten, opslaan, zuiveren en hergebruiken van zoetwater. Het watersysteem is onderdeel van het project Zoetwaterboeren.
Een praktijkproject dat de mogelijkheden onderzoekt om als teler zelfvoorzienend te zijn in waterbeheer en kringlopen voor water en stoffen zoveel mogelijk te sluiten.
Zo werkt het systeem
In het najaar en winter is water van de akkers via drainagebuizen opgevangen. Dit water is gezuiverd van eventuele resten van gewasbeschermingsmiddelen voordat het is opgeslagen, nu nog in een bovengrondse silo. Straks is dit ook mogelijk in een ondergrondse zoetwaterbel. Dank zij een recent verleende vergunning wordt binnenkort de infiltratieput geboord en kan het systeem volledig operationeel zijn. “Deze winter leggen we een watervoorraad aan voor de teelt. “Zo kunnen we deze winter een watervoorraad aanleggen voor het nieuwe teeltseizoen 2025”, vertelt initiatiefnemer Klaas Schenk aan.
Waterzuivering en hergebruik
Voordat het water de grond in gaat, is het in een zuiveringsinstallatie gezuiverd van eventuele (resten van) gewasbeschermingsmiddelen. Er zijn pompputten aangelegd om het waterpeil te reguleren. In de zomer is het opgeslagen water weer opgepompt en gebruikt voor irrigatie van de akkers. Het overschot aan drainagewater wordt, in plaats van direct te lozen in het oppervlaktewater, eerst via een houtsnipperfilter geleid waarmee nitraat en fosfaat zijn verwijderd.
Over Zoetwaterboeren
Zoetwaterboeren helpt agrariërs oplossingen te vinden voor duurzaam waterbeheer in tijden van klimaatverandering. Het project ontwikkelt en demonstreert praktische systemen die boeren ondersteunen in het runnen van hun bedrijf als watermanager.
Bron: BO Akkerbouw