Het project Zoetwarenboeren is officieel afgetrapt op 23 augustus. In een video vertellen akkerbouwer Klaas Schenk en Pieter Vlaar van Vertify wat er op het bedrijf wordt getest en onderzocht.
Tijdens de officiële aftrap van project Zoetwaterboeren op 23 augustus, kreeg Schenk het DAW-gevelbord uitgereikt.
Proeflocatie voor duurzaam waterbeheer
Het bedrijf van akkerbouwer Klaas Schenk in Anna Paulowna fungeert als proeflocatie voor duurzaam waterbeheer. De ligging van Hoeve Lotmeer en het gevaar van verzilting, waren voor Schenk aanleiding om voor voldoende zoet water zelfvoorzienend te willen worden. Zo past hij druppelirrigatie toe in de pootgoedteelt en heeft hij met een eigen wateropslag van zo’n 1.000 kuub de beschikking over ‘eigen’ zoetwater. Al deze ontwikkelingen maken dat het bedrijf uitermate geschikt is als onderzoeks- en expertisecentrum voor duurzaam agrarisch waterbeheer.
Schenk: “We testen allerlei nieuwe technieken om zoet water vast te houden. We maken dat regelbaar met samengestelde drainage. Het overschot van water slaan we op en gebruiken we het volgende seizoen met druppelirrigatie.”
Kennis delen van groot belang
Als onderdeel van het DAW netwerk demobedrijven krijgt Schenk ondersteuning om boeren en tuinders, maar ook beleidmakers en andere belangstellenden te ontvangen. Op DAW demobedrijven delen boeren en tuinders praktische kennis en hun ervaringen met duurzaam bodem- en waterbeheer. Demoboeren houden geregeld bijeenkomsten om te vertellen over hun aanpak op het bedrijf.
DAW-projectleider John van Duursen: ‘Actieve agrarische ondernemers zoals Schenk slaan een brug tussen praktijk en onderzoek. De ervaring en kennis van Schenk met agrarisch waterbeheer in de praktijk is waardevol en inspireert en intrigeert andere ondernemers, want leren doe je nog steeds het beste van elkaar. We willen een netwerk van demobedrijven door heel het land realiseren met hulp van enthousiaste ondernemers zoals Klaas.’
Lotte van Dueren den Hollander van BO Akkerbouw: “Wij investeren hier graag in. Juist omdat we hier zaken aan het testen zijn, die akkerbouwers helpen om in te spelen op klimaatverandering. Kennis delen is een groot onderdeel van het project en dat vinden wij heel belangrijk. Wij willen dat deze kennis bij de akkerbouwers terechtkomt.”
Verzilting is sluipmoordenaar
Pieter Vlaar van Vertify licht toe dat het project inspeelt op drie dingen: “Verdroging, wateroverlast en verzilting. Dat laatste is een sluipmoordenaar. We moeten als agrarisch Nederland met deze veranderingen leren omgaan.”
Bron: BO Akkerbouw & LTO Noord