Om beter bestand te zijn tegen een eventuele droogte in 2023 heeft het Waterschap Limburg maatregelen aangekondigd om het water meer vast te houden. “Het gaat concreet om drie zaken, namelijk het verhogen van de stuwen, agrariërs oproepen om het water in het voorjaar langer vast te houden en het opstarten van enkele pilots tot het natter maken van de grond”, aldus Chrit Wolfhagen, lid van het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg.
De zomer van 2022 was extreem droog met droogvallende beken en sterk dalende grondwaterstanden. Inmiddels zijn de beken weer redelijk gevuld en is er een beginnend herstel van de grondwaterpeilen. Om in april met een goed aangevulde bodemvoorraad te starten, moet er nog veel water gespaard zijn.
Agrariërs en andere gebruikers van het watersysteem kunnen ook een bijdrage leveren aan het vasthouden van water. Denk hierbij aan de 1450 boerenstuwen in Noord- en Midden-Limburg. De instellingen van de peilgestuurde drainages en de nieuw te plaatsen boerenstuwen (400 stuks).
Verhogen van de stuwen
Normaal zijn in oktober de stuwen verlaagd naar de winterstand. Afgelopen twee jaar heeft het Waterschap Limburg de stuwen in de winterperiode al hoog gehouden. Gegeven de huidige grondwatersituatie willen ze deze winter nog verder gaan; en zoveel mogelijk stuwen selecteren die nog 15-20 centimeter boven deze winterstand kunnen zijn ingesteld.
Langer conserveren in het voorjaar
Mocht de grondwatervoorraad rond 1 maart 2023 niet voldoende zijn aangevuld, dan roept het Waterschap Limburg de agrariërs op om van 15 maart tot 15 april de boerenstuwen/peilgestuurde drainages nog hoog te houden. Dit verlengt de periode dat aanvulling van water kan plaatsvinden.
Opstarten van enkele pilots
De komende maanden gaat Waterschap Limburg in gesprek met LLTB en terrein beherende instanties om te komen tot enkele compacte gebiedspilots waarbij we de peilen fors gaan verhogen en bijvoorbeeld extra water inlaten in een natuurgebied of op agrarische gronden. Door dit soort kleinschalige pilots ook te monitoren door middel van peilbuizen, komt scherper in beeld wat het rendement is van lokale peilopzet op de ondiepe grondwaterstanden ter plaatse. Chrit Wolfhagen: “Het gaat hier om maatwerk met de omgeving op het juiste moment.”
Bron en beeld: Waterschap Limburg