De Tweede Kamer heeft maandag 22 juni gedebatteerd over waterbeleid met minister van Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Ook het rapport van de ‘Adviescommissie geborgde zetels bij waterschapsbesturen' stond op de agenda.
Geborgde zetels
Geborgde zetels zijn vaste plekken in de waterschapsbesturen voor landbouw, natuurorganisaties en het bedrijfsleven. Dat is in het belang van goed waterbeheer: deze zetels zorgen voor specifieke deskundigheid en goede vertegenwoordiging van de belanghebbenden.
Voorstel: afschaffen
De Adviescommissie stelt voor om de geborgde zetels af te schaffen. LTO Nederland vindt dit geen afgewogen en breed gedragen advies, en wijst het sterk af. Het is bovendien volstrekt onduidelijk welk probleem door het advies wordt opgelost.
De waterschappen zijn gericht op de uitvoering van het water- en zuiveringsbeheer. Dat gebeurt binnen de landelijke en vooral provinciale en lokale democratische kaders met betrekking tot het waterbeheer en de ruimtelijke inrichting. Daar worden ook de toekomstige ontwikkelingen op het vlak van bijvoorbeeld klimaat, ruimtelijke inrichting, waterkwaliteit geadresseerd. LTO Nederland is juist geen voorstander van nog meer politiek in het waterschap – de denklijn van de Commissie leidt onherroepelijk tot een beleidsoverkill.
Tekst en uitleg
In een brief aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft Trienke Elshof, portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving bij LTO Nederland, tekst en uitleg.
Bron: ZLTO