De zeespiegel stijgt en neerslagpatronen veranderen, daardoor krijgt zout water steeds meer kans om het beschikbare zoete grondwater te verzilten. In een (toenemend) deel van de akkerbouwschil aan de waddenkust van de provincie Friesland en Groningen is de beschikbaarheid van zoet water een probleem. Door middel van druppelirrigatie in combinatie met bodemvochtsensoren kan in droge periodes het vocht in de bodem bijgestuurd worden.
Maar ook met het oog op het beperken van de risico’s op afspoeling is druppelirrigatie een interessante optie. Waarom? LTO Nederland vroeg het Sigrid Artends, akkerbouwer in de Lauwersmeerpolder en bedrijfsadviseur bij Delphy. Hieronder drie vragen met antwoorden als het gaat over druppelirrigatie in de akkerbouw. Lees je mee?
Het vocht in de bodem bijsturen klinkt mooi. Wat is het grootste voordeel hiervan?
‘Dit heeft als voordeel dat er geen haspel of beregeningsboom met oppervlaktewater meer noodzakelijk is om percelen te beregenen. Bij pootaardappelen is beregenen met oppervlaktewater met de haspel of beregeningsboom niet toegestaan vanwege het bruinrotgevaar. Met druppelirrigatie kunnen de aardappelen met weinig water toch voorzien worden van vocht zodat de groei door kan gaan. Het water dat gebruikt kan worden is opgevangen regenwater en/of kraanwater.’
Waarom minder perceelafspoeling met druppelirrigatie? Hoe zit dit?
‘Je kunt met druppelirrigatie je perceel uien voorafgaand aan de onkruidbespuiting even vochtig maken zodat je met minder middel een beter resultaat boekt. En als je minder spuit, kan er ook minder afspoelen. Ook kun je de drip even aanzetten vlak voordat het gaat regenen. Dan neemt de grond de hoeveelheid regen beter tot zich en kan het ook beter vasthouden.’
Uit welke onderdelen bestaat het druppelirrigatie systeem?
Grofweg bestaat het systeem uit de volgende onderdelen:
- Druppelslangen met een bepaalde dikte, afgestemd op het perceel;
- De druppelslangen hebben verschillende afstanden van drippers, het kan variëren van 25-40 cm;
- Type druppelslang; op en/of in de grond;
- Aanvoerslangen; dikte is afhankelijk van de hoeveelheid water die er doorheen moet;
- Verdeelkranen voor het verdelen in kraanvakken;
- Pompinstallatie.
Meer weten over druppelirrigatie als maatregel tegen perceelemissie? Download de factsheet druppelirrigatie via Perceelemissie in de hand (ltonoord.nl) of bekijk de video: (1) Druppelirrigatie – YouTube. Toch liever in het echt bekijken? Twee deelnemers aan Perceelemissie in de hand vertellen tijdens een velddemonstratie in Noordwest en Noordoost Friesland.
Bron: LTO Noord