Na de invoering van de driftreductie eisen, hangt er alweer een nieuwe wetgeving boven het hoofd die telers gaat dwingen nog efficiënter te werken: drukregistratie. Ko Smalheer van Gebr. Weststrate heeft vooruitlopend hierop een Delvano-spuit uitgerust met een 45 meter lange Wingssprayer. “We dachten altijd dat dergelijke lengten niet konden, maar deze proef bewijst dat er zeer goede resultaten mee behaald kunnen worden.”
De bevindingen met de Wingssprayer zijn volgens Smalheer vooral belangrijk met het oog op de huidige en toekomstige wetgeving. Smalheer: “Als het doorgaat, dan wordt het per 1 januari 2019 verplicht om de spuitmachine te voorzien van een logsysteem waardoor de druk tijdens het spuiten gemeten kan worden. Als je dan kijkt naar de driftreductielijst van de doppen en technieken bekijkt, dan zijn er veel doppen toegelaten bij een druk van één of maximaal twee Bar. Daarmee krijg je geen goede bladbedekking. Om wel driftarm en met de juiste druk te kunnen spuiten kom je al snel uit bij een systeem als de Wingssprayer. Ook technieken zoals het meegeven van magnetische lading aan de vloeistof of luchtondersteuning werken prima. Ook kunnen de doppen op vijfentwintig centimeter geplaatst worden om aan de driftarme eisen te voldoen.”
Kostenplaatje
Smalheer heeft het idee dat deze bestaande systemen binnen afzienbare tijd gemeengoed zullen worden op de Nederlandse akkers, maar op dit moment hangt er nog een (te) hoog prijskaartje aan om de telers massaal te laten overstappen. “Voor telers die niet veel te spuiten hebben is het nauwelijks rendabel te maken om nog een extra systeem op de spuit te monteren. Hoe snel de omschakeling gaat, zal afhangen van de wetgeving. Als de drukregistratie daadwerkelijk wordt doorgevoerd, dan zal het wel snel (moeten) gaan.”
Slechte timing
De bijbehorende extra investeringen komen voor veel telers op een slecht moment: immers de oogst van 2017 kenmerkt zich bij een groot aantal akkerbouwerbedrijven door topopbrengsten en lage prijzen. “Ja, de wetgeving komt op een slecht moment. We weten natuurlijk niet wat dit jaar ons nog gaat brengen. Dergelijke hoge opbrengsten zoals vorig jaar zullen we dit groeiseizoen niet gaan zien, dus misschien dat de prijzen dan wel goed zijn en er financieel een topjaar in het verschiet ligt. Die verwachting hebben we wel, maar in Wallonië is weer een uitbreiding van het aardappelareaal en dat zal wellicht ook zijn weerslag hebben op de Nederlandse aardappelmarkt.“
Efficiëntie
Om niet afhankelijk te zijn van de grillige prijzenmarkt en weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen adviseert Smalheer dan ook aan akkerbouwers om nu eieren voor hun geld te kiezen. Daardoor zullen die telers in de komende jaren voordeel kunnen behalen ten opzichte van akkerbouwbedrijven die pas reageren als bepaalde zaken van bovenaf worden opgelegd: “Het blijft altijd een kosten en baten-verhaal. Als de productprijzen laag zijn, dan zal er aan de kostenkant efficiënter gewerkt moeten worden. Investeren in nieuwe spuittechnieken kan zorgen dat bepaalde teelten ook op lange termijn rendabel blijven.”