Mechanische schoffelfabrikant HAK heeft een vernieuwde schoffel op de markt gebracht. Niet alleen de geometrie is veranderd, ook is er een sterkere steel ingezet en zijn enkele elementen verplaatst. Het resultaat is een stevige schoffel, die nog beter werkt. Koos Havelaar, eigenaar van HAK Schoffeltechniek: “De schoffel is sterker, nog makkelijker in te stellen en gaat langer mee.”
De Nederlandse schoffelfabrikant uit Zuid-Holland is altijd op zoek naar het ‘ultieme mes’ voor de akkerbouwers die de schoffel gaan gebruiken en blijft daar ook na deze modificatie mee doorgaan. “We voeren iedere keer weer wat verbeteringen door en zijn telkens op zoek naar het naadje van de kous. Het zijn telkens hele kleine stapjes, maar daardoor maken we wel steeds betere messen. Iedereen wil een schoffelmachine met een mes die lang meegaat en als fabrikant willen wij ook messen leveren die mooi vlak schoffelen. Een goed scherp mes snijdt het onkruid goed af en minder onkruid bevordert de groei en ontwikkeling van de akkerbouwteelten”, aldus Havelaar.
“Vlak mes zorgt voor betere onkruidbestrijding”
In vergelijking tot andere merken is HAK de enige aanbieder die kiest voor een recht schoffelmes. Havelaar legt uit waarom: “Bij con-collega’s zit er altijd een knik of een golf in waardoor er een paar millimeter verschil is tussen punt en middenstuk. Onze messen zijn honderd procent vlak en dat zorgt ervoor dat het mes overal ook echt schoffelt. Dat betekent een betere onkruidbestrijding en een schoffelmachine die het perceel mooi vlak achterlaat.”
De maatvoering is aan beide zeiden van de steel ingeperst, dus altijd zichtbaar, ook als de schoffel gemonteerd is
Cultuuromslag
De upgrade van de schoffel komt op een moment dat de aandacht voor onkruidbestrijding groter en groter wordt. Havelaar: “Schoffelen is weer hip. We zitten echt midden in een cultuuromslag. Er is steeds meer vraag naar gewasteelten die minder bespoten zijn en dus wordt er steeds meer geschoffeld.”
Meerdere redenen
Havelaar vervolgt: “Daarnaast zien we dat de weersveranderingen een rol spelen. Het regent weinig en de perioden van droogte worden langer. En als het dan wel een keer regent, dan komt het met bakken uit de hemel. Door die stortbuien slaat het land dicht en dan wordt ook vaak de schoffelaar uit de schuur gehaald om lucht in de grond te krijgen. Er zijn dus meerdere redenen en toepassingen waardoor dingen veranderen: vanuit de consument die vraagt naar ‘schonere’ producten en vanuit de boer zelf die zich moet aanpassen aan de omstandigheden waaronder de onkruidbestrijding moet plaatsvinden.”
“Betere schoffel voor hetzelfde geld”
Bij het maken van de aanpassingen hanteert Havelaar één belangrijke stelregel: het moet een meerwaarde bieden. Bij deze nieuwste uitvoering is dat ook het motto geweest. De sterkere steel zorgt ervoor dat de levensduur van de schoffel verlengd wordt. Havelaar heeft hiervoor een nieuw staalsoort getest en daaruit bleek dat dat type staal de steel ruim dertig procent sterker maakt. “Dat materiaal is natuurlijk wel duurder, maar de prijs van de schoffel blijft gelijk. We hebben ook een slimmere manier gevonden om te produceren, dus per saldo leveren we een betere schoffel voor hetzelfde geld.”