In het Van der Valk-hotel in Emmen is dinsdag de eerste ledenbijeenkomst gehouden van Agriant sinds de akkerbouworganisatie werd overgedragen van ForFarmers aan CZAV. De overweldigende opkomst verraadde dat de Drentse telers nieuwsgierig zijn naar de werkwijze van het vernieuwde Agriant.
Just Hamming, productmanager bij het overkoepelende orgaan CropSolutions, was één van de sprekers tijdens de teeltmiddag waar ook CZAV-productmanager Ton Hendrickx en Albert Wolfs (HLB) hun licht lieten schijnen over actualiteiten in de teelten die in Drenthe populair zijn: aardappelen, bieten en zomergranen.
“Terugkijken, voordat we vooruitkijken”
Hamming: “Wij draaien het programma op basis van IPM (Integrated Pest Management). Tijdens deze teeltmiddag kijken we eerst terug, voordat we vooruitkijken. Zo hebben we in 2017 bijvoorbeeld geleerd dat we bij onkruidbestrijding tijdig moeten beginnen met preventie. Dit jaar zal dat voor het eerst zonder Linuron moeten gebeuren.” De Europese goedkeuring van Linuron werd niet verlengd omdat tijdens de evaluatie van de aanvraag tot verlenging is gebleken dat de werkzame stof van deze herbicide niet langer voldoet aan het huidige hoge veiligheidsvereiste van de Europese wetgeving. Sinds november vorig jaar is de toelating van Linuron dan ook ingetrokken.
Schema’s zonder Linuron
Hamming vervolgt: “We moeten nu dus schema’s maken zonder Linuron, want er komt niets voor in de plaats. Dat is al een uitdaging op zich, waarbij middelen hier in Drenthe een andere werking hebben dan op bijvoorbeeld zwavelgronden in Noord-Holland. Dat betekent dat we tijdens deze teeltmiddag telers informeren over de kenmerken van de beschikbare stoffen en het onkruidspectrum dat bestreden moet worden. Bij onkruidbestrijding in aardappelen – maar ook andere gewassen natuurlijk – zullen dan ook meerdere stoffen toegepast moeten worden om het volledige spectrum aan te pakken.”
Bewustwording
Agriant is voor de Drentse akkerbouwer dan ook vooral een kennishuis waar ervaringen gedeeld worden: “Dat is de hele gedachten van CropSolutions. Wij komen niet vertellen hoe het moet, maar stellen ons bescheiden op. Het gaat om bewustwording, wij vertellen niks nieuws. Maar samenwerking in het delen van kennis maakt iedereen wijzer. Iedereen kent zijn eigen terrein goed. De ervaringen van de partners door het hele land zijn leerzaam voor telers in alle regio’s.”
Gezamenlijk
De aanwezige Drentse telers reageren positief op de veranderingen na de overname van Agriant door CropSolutions. “Er is meer aandacht voor de akkerbouwteelt, maar de werkwijze en communicatie is precies hetzelfde als voorheen”, zo vertelt één van de aanwezige akkerbouwers. Hamming onderstreept die gedachten: “De jongens van ForFarmers komen we nu weer tegen en we gaan gezamenlijk verder met waar we de afgelopen jaren al mee bezig waren. Dat brengt ons verder en daarvan profiteren de akkerbouwers in dit gebied weer als het gaat om teeltoptimalisatie.”
Zetmeelaardappelen
Hamming ziet de beschikbare middelen voor gewasbescherming als een ‘gereedschapskist’ waarin telers zoeken naar de juiste toepassing: “We hebben hier in Drenthe veelal te maken met zetmeelaardappelen en daar wordt weer heel ander ‘gereedschap’ voor gebruikt dan bij pootgoed of industrietelers. Het gaat dus om maatwerkvoorlichting.”
Goede bodemconditie cruciaal
De huidige vorstperiode blijkt bij veel telers ook als geroepen te komen. Enkele akkerbouwers uit de omgeving Emmen waren eigenlijk van plan om eind februari het land op te gaan om te zaaien, maar vanwege de kou kon men het land niet op. Dat dit nu is uitgesteld vanwege de vorst, zien ze echter eerder als positief. “De vorst over het land zorgt voor een betere uitgangspositie voor het komende teeltjaar”, zo geeft Hamming de telers gelijk. “Qua schimmels en insecten worden hierdoor op een natuurlijke wijze onder controle gehouden, maar de bodem blijft de basis voor alles. Een goede bodemconditie is cruciaal en dat benadrukken we ook op deze teeltmiddag, want die boodschap is voor elke regio waarin CropSolutions actief is hetzelfde.”