Op 15 juni jl. zijn de uitkomsten van de herbeoordeling van glyfosaat door beoordelingsinstanties uit vier Europese lidstaten gepubliceerd. Hieruit blijkt dat glyfosaat voldoet aan de Europese toelatingseisen. Het 11.000 pagina’s tellende dossier gaf geen aanleiding om tot andere classificaties van de stof te komen dan onder de huidige toelating het geval is. LTO Nederland noemt dit goed nieuws: de resultaten bevestigen nogmaals de rechtmatigheid van de bestaande toelating van glyfosaat.
Glyfosaat: Veilig voor de mens
Voor boeren en tuinders is dit belangrijk; zij vertrouwen erop dat de middelen die zij gebruiken veilig zijn voor mens, dier en milieu. De bevindingen bieden ook perspectief voor behoud van de toelating na 2022 (de huidige toelating van glyfosaat vervalt in december 2022). Uitgangspunt voor LTO Nederland daarin is dat besluitvorming plaatsvindt op basis van onafhankelijke wetenschappelijke risicobeoordeling. Het is zaak dat hier in het vervolgproces aan vastgehouden wordt.
Het beoordelingsrapport van de vier lidstaten ligt nu bij EFSA en ECHA. Deze instanties zijn verantwoordelijk voor respectievelijk het proces van herbeoordeling en classificatie van de stof. Er volgt nog een publieke consultatie en een consultatie bij de andere Europese beoordelingsautoriteiten, uitmondend in een EFSA-advies. Op basis hiervan zal de Europese Commissie een voorstel voor besluitvorming opstellen, waar door de lidstaten over gestemd wordt. Pas dan is er definitief uitsluitsel of glyfosaat toegelaten blijft in Europa.
Bron: LTO Nederland