Deze week heeft de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) de nieuwe Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst wintertarwe voor 2019 bekendgemaakt. In de N-rubriek (de nieuw aanbevolen rassen) zijn dit jaar twee nieuwe rassen opgenomen: WPB Durand (baktarwe) en WPB Ebey (overige tarwe). Beide rassen zijn afkomstig van kweker Wiersum Plantbreeding. Productmanager Hindrik-Jan Boven geeft aan dat deze twee wintertarwerassen gekweekt zijn op het veredelingsbedrijf in Dronten.
Boven: “De ontwikkeling van rassen is sterk gericht op gezonde rassen met een hogere opbrengst, waarbij wij als kweekbedrijf ervoor zorgen dat we divers genetisch materiaal hebben om met de jaarlijks wisselende fysio’s van belangrijke graanziekten en verschillende klimatologische omstandigheden altijd goede rassen en lijnen hebben.”
De WPB Durand is een ras dat iets langer is dan gemiddeld en vooral goed scoort op resistentie tegen bruine roest en meeldauw. De Durand is een baktarwe met een hoge opbrengst die vooral ingezet kan worden vanwege zijn zeer goede deegkwaliteit. De WPB Ebey heeft veel korter stro en scoort qua resistentie op alle tarweziekten goed, zonder uitschieters naar boven of beneden. Wel behoort Ebey tot de wintertarwerassen met de hoogste resistentie op gele roest en wederom meeldauw. WPB Ebey is gemakkelijke boerentarwe die vroeg afrijpt.
Demoveld wintergerst
“Stijgende vraag naar rassen die vroeg afrijpen”
De laatste jaren zijn er diverse trends waarneembaar, maar de duidelijkste is volgens Boven die stijgende vraag naar vroege rassen: “De trend is dat tarwetelers vragen naar rassen die vroeger afrijpen om voldoende tijd te hebben een goede groenbemester te zaaien. Daarnaast blijft vooral de opbrengst belangrijk, naast natuurlijk een goede ziekteresistentie. Vooral aarfusarium blijft belangrijk omdat je daar met chemie een beperkte invloed op hebt. Voor de rassen die we aanmelden voor de aanbevelende rassenlijst zijn veel aspecten belangrijk. De criteria waarmee wordt gewerkt bestaan uit minimumnormen waaraan een ras moet voldoen. Van rassen die op de rassenlijst staan, weet de tarweteler wat hij mag verwachten. De gemiddelde prestatie tussen 2015 en nu zijn verwerkt in de ras-eigenschappen die de tarweteler van de rassenlijst kan aflezen. Deze duidelijkheid is er met rassen die niet op de Aanbevelende Rassenlijst staan veel minder.”
Gezonde tarwerassen
De meeste akkerbouwers erkennen nog altijd de waarde van de rassenlijst, maar anderzijds worden er de wintertarwerassen aangeboden die niet op de Aanbevelende Rassenlijst voorkomen. Boven: “De Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst werkt naar behoren. De gezondere tarwerassen met een goede opbrengst hebben de grootste kans de rassenlijst te halen. Dat er toch soms gekozen wordt voor andere rassen is de keuze van de individuele teler. Het is niet zo dat ze dan per definitie een slecht ras hebben gekozen, maar die eerdergenoemde duidelijkheid ontbreekt waardoor er altijd een soort van risico aan dergelijke keuzes kleeft.”
Demoveld zomertarwe