Akkerbouwer Johan Maasdam uit het Zuid-Hollandse Mijnsheerenland heeft – samen met zijn broer – ongeveer 200 hectare in eigen bewerking. Een kleine vijftig bunder is bestemd voor aardappelen. Om de ziektedruk te verminderen is Maasdam twee jaar geleden begonnen met het toevoegen van Canvas: een fungicide ter bestrijding van Phytophthora infestans. Doordat hiermee Phytophthora bestreden wordt en de resistentie tegen Alternaria wordt tegengegaan is dit middel voor Maasdam het ideale bestrijdingsmiddel om de aardappel van bloei tot oogst vitaal te houden: “Hoe langer je het gewas groen kan houden, hoe beter. Normaal gezien zorgt dat ook voor hogere opbrengsten, want in augustus en september komen de kilo’s.”
Op de Europese phytophthora-middelentabel (Euroblight, red) scoort Canvas (in combinatie met mancozeb) op alle fronten zeer goed. Net als alle aardappeltelers wil Maasdam een gezonde knol, een zo hoog mogelijke opbrengst en dat alles tegen zo laag mogelijke kosten: “Er zijn goedkopere middelen, maar ik kies voor kwaliteit. Ik heb sinds ik Canvas gebruik geen Phytophthora meer gehad. Ik spuit ook wel heel nauwkeurig. Het is altijd een combinatie van het middel en het juiste gebruik door de akkerbouwer. Ik doe vaak mijn eigen zin vanwege eerdere ervaringen. En vaak heb ik het wel goed. Ik deel het voor mezelf zo gunstig mogelijk in. Ik staar me niet blind op weersverwachtingen. Ik ga niet rustig achterover hangen, want het blijft voorlopig toch droog. Zaaien is raaien? en dat geldt voor bespuitingen ook.
“Als je een keer Phytophthora in de schuur hebt gehad, word je vanzelf wijzer”
Phytophthora
Het feit dat Canvas zowel bestrijdt op knol- als bladphytophthora is voor de Firma Maasdam heel belangrijk. Voorkomen van deze pseudoschimmels, is beter dan genezen luidt zijn motto: “Soms ga je rooien onder omstandigheden die niet ideaal zijn, maar ga je toch het land op omdat het later nog slechter weer wordt. Als je dan later in de schuur komt en je ziet (of ruikt) Phytophthora, dan zeg je tegen jezelf: had ik het toen maar niet gedaan. We hebben hier in het verloop van de bewaring ook weleens natte aardappels in de schuur gehad, maar ik durf niet te beweren dat dat phytophthora was. De reden dat ik met middelen als Canvas werk is echter wel gebaseerd op een hele nuchtere boerenwijsheid: als je een keer Phytophthora in de schuur hebt gehad, word je vanzelf wijzer.”
Alternaria
De Alternaria-ziekte in aardappel wordt veroorzaakt door de schimmels Alternaria solani en A. alternata. De opbrengstderving kan oplopen tot dertig procent. Ook kunnen de geoogste aardappelknollen worden aangetast door Alternaria schimmels. De meest effectieve bestrijding is preventieve fungiciden – zoals Canvas in combinatie met mancozeb (bevattende middelen) – inzetten. Het beste moment voor de eerste bespuiting is vlak na de bloeiperiode. Bespuitingen met specifieke Alternaria middelen moeten met een constante interval van veertien dagen worden uitgevoerd. Maasdam benadrukt dat het volgen van dat bespuitingsschema cruciaal is: “In de zomer heb je soms een paar weken achter elkaar mooi weer en dan denk je: ik laat die kar mooi even staan er is toch geen Phytophthora mee. Maar dan ga ik – vanwege de kans op Alternaria – toch spuiten. Zelfs als het heel warm is, in dat geval kies ik gewoon voor een aangepaste dosering.”
“Zeer weinig last van Alternaria”
Meeropbrengst
De resistentieontwikkelingen op het gebied Alternaria vraagt om een gedegen en consequente aanpak voor verdere teeltoptimalisatie, zo stelt Maasdam: “Ik gebruik Canvas nu twee jaar en ben er zeer tevreden over. We hebben zeer weinig last meer van Alternaria. Helemaal eruit halen dat lukt niet. Tijdens een groeiseizoen heb je altijd te maken met nattigheid en warmte. Vorig jaar waren de planten in de derde week september eigenlijk al dood, maar in 2015 bijvoorbeeld waren ze halverwege oktober nog groen. Die jaareffecten hou je altijd, maar normaal gesproken zorgt Canvas voor hogere opbrengsten. Door Canvas te implementeren in mijn gewasbeschermingscyclus realiseer ik gemiddeld een tonnetje of vijf aan meeropbrengst in de aardappelen.”
Meer informatie over Canvas?
Website: www.nufarm.com/NL/canvas
Of raadpleeg uw adviseur van de gewasbeschermingsmiddelenleverancier