Momenteel komen er vanaf de bietenvelden veel meldingen van Stemphylium en Cercospora binnen. Vooral in Brabant lijkt bladschimmel toe te slaan, maar voor heel Oost-, Noordoost- en Zuidoost-Nederland zijn er in 2017 al waarschuwingen uitgegaan. Klaas Froma; Delphy-adviseur in Groningen merkt dat telers in zijn regio ook geneigd zijn een extra bespuiting uit te voeren: “Maar ga eerst goed in het veld kijken”, adviseert hij met klem.
Volgens Froma nemen veel akkerbouwers het zekere voor het onzekere en trekken direct de spuit uit de schuur. Begrijpelijk, maar in veel gevallen – uit oogpunt van resistentiemanagement – onnodig: “Heel veel gaan zonder te kijken spuiten en dan kun je over drie weken weer het land op. Als je laat moet leveren, dan betekent dat wel een keer of vijf spuiten. Kijk daarom eerst goed in het gewas of het echt nodig is. Wees er wel extra alert op de komende tijd”, zo waarschuwt Froma.
Kruiskruid en melders
In de uien constateert hij links en rechts een nakiemer qua kruiskruid en melde. Ook aardappelopslag (achtergebleven knollen) is – ook dit jaar – een probleem: “De aardappelen die er nu nog instaan, moet je er eigenlijk met de hand uittrekken. In sommige percelen is dat haast niet te doen, maar doe je het niet dan heb je kans op schade in de uien als je ze met Roundup gaat aanstippen.”
Aardappelopslag: “Kans op schade in uien als je met Roundup gaat aanstippen”
Valse meeldauwbestrijding
De meeste uientelers zijn wel begonnen met ziektebestrijding, maar een goed beeld over de ziektedruk heeft Froma nog niet: “Dat kun je nu nog niet zeggen. De eerste paar keer moet je toch inzetten op valse meeldauwbestrijding. Als het in de ochtend lang vochtig is, dan blijft het gewas lang nat van de dauw. Aangezien het loof zo snel groeit moet je niet voor een te ruime interval kiezen. Ons advies is om het terug te brengen naar minimaal vijf á zes dagen.”
Veel onbeschermd blad in de aardappelen
In de aardappelen wordt wel een beetje phytophthora geconstateerd. “Die gewassen groeien nu enorm snel, omdat je regen hebt gehad en nu hoge temperaturen. Dat betekent een ‘bult’ onbeschermd blad, dus daar moeten de aardappeltelers scherp op zijn.” Bij het pootgoed worden de eerste percelen zo onderhand geoogst. Froma krijgt dan ook veel vragen van pootgoedtelers of het al kan. “Dan geef ik altijd aan: kijk er goed onder en laat je niet verrassen. Bij aardappelen ga ik altijd in het veld kijken hoe de situatie ter plekke is. Dan kijk ik ook altijd even of er nog stikstof bij gegeven moet worden. Dit seizoen hoeft dat meestal niet, want er zit loof zat op en doen we alleen wat finetunen van bemesting via het blad.”
Oogsten wintergerst: “Opbrengsten rond de tien ton”
Ook de wintergerstoogst is inmiddels begonnen. De eerste berichten uit Flevoland zijn dat de opbrengsten rond de tien ton ligt. In Groningen loopt het oogsten inmiddels ook en Froma verwacht ook daar goede opbrengsten: “Als ik door de wintergerst heen loop, dan zie ik een fors gewas. We zijn nog maar net begonnen, maar het ziet er goed uit.”
Foto's: Stemphylium in de bieten (IRS.nl)