Voor LTO heeft het produceren van gezonde producten de hoogste prioriteit. De gezondheid van de agrarische ondernemers staat daarin echter centraal. LTO heeft kennis genomen van het artikel ‘Gezondheid boeren op spel door grote cocktail van landbouwgif’ op nu.nl.
Het is niet alleen in het belang van de omgeving en omwonenden, maar juist ook van agrarische ondernemers en hun gezinnen en medewerkers dat zij in een veilige omgeving kunnen wonen en werken.
Wetenschappelijk onderzoek als leidraad
Juist vanwege het belang van het onderwerp hecht LTO grote waarde aan wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van gewasbeschermingsmiddelen op de menselijke gezondheid. De resultaten van dergelijk onderzoek moeten wat LTO betreft dan ook leidend zijn én blijven. In 2020, het publicatiejaar van het rapport van de Gezondheidsraad waar in het artikel naar is verwezen, pleitte LTO al nadrukkelijk voor dergelijk wetenschappelijk onderzoek. Naar aanleiding van dit onderzoek adviseerde de Gezondheidsraad om de uitwisseling van kennis en visies, maar ook de samenwerking tussen belanghebbende partijen, te verbeteren en stimuleren.
LTO is daarom van mening dat publicaties en uitingen die op basis van aannames, mogelijke risico’s en vermoedens gedaan worden onnodig zijn en leiden tot een verharding van het debat over gewasbescherming. Dat is ongewenst, onnodig en leidt bovenal niet tot oplossingen
Toelatingsproces middelen
We beschikken in Nederland en in Europa over gedegen, maar vooral ook, onafhankelijke instuties voor de beoordeling en goedkeuring van gewasbeschermingsmiddelen. Gewasbeschermingsmiddelen die door onze leden gebruikt worden, zijn op zowel Nederlands (door de Ctgb) als Europees (door de EFSA) getest en goedgekeurd. LTO vertrouwt op deze onafhankelijke, wetenschappelijke instanties die gaan over de toelating van deze middelen. Daarnaast hebben deze instanties deze middelen reeds veilig verklaard voor mens, dier en milieu. Als in de tussentijd uit nieuw onderzoek blijkt dat de beoordeling van middelen nog beter kan, of dat aanvullende maatregelen nodig zijn die de veiligheid voor mens, dier en milieu nog verder kan garanderen, dan moet daar uiteraard naar gehandeld worden.
Vermindering gebruik en een lagere milieubelasting
In de basis blijven LTO en haar leden zich daarnaast inzetten voor een vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hiertoe zijn in het verleden al grote stappen gezet. LTO onderschrijft dat er een transitie nodig is om de Nederlandse plantaardige sector ook in de toekomst onbetwist koploper te laten zijn. Onderdeel daarvan is dat boeren en tuinders minder afhankelijk (willen) worden van chemie en daardoor al flink investeren in de (door)ontwikkeling van weerbare teeltsystemen, met gezonde planten en een natuurlijk evenwicht.
LTO neemt deel in de uitvoering van het Uitvoeringsprogramma gewasbescherming 2030 en was eerder intensief betrokken geweest bij de totstandkoming ervan. Daarnaast is LTO één van de trekkers om de Milieu Indicator Gewasbescherming (MIG) te introduceren in de praktijk. Met deze MIG kunnen boeren en tuinders de milieu-impact van de door hen toe te passen middelen in beeld brengen én verlagen.
Bron: LTO Nederland