Biotrio is een samenwerkingsverband tussen de akkerbouwbedrijven van Kees van Beek en Jaap Korteweg. De Brabanders hebben een biologisch precisie akkerbouwbedrijf dat werkt met vaste rijpaden en GPS. Een voortdurend punt van aandacht is de optimalisering van de mechanische onkruidbestrijding bij de aardappelen, uien, kruiden en peen. “Met name in de kruiden gebruiken we de schoffelbalk het meest, want daar is een nultolerantie qua onkruid.”
Het akkerbouwbedrijf in het Brabantse Langeweg gebruikt daar onder andere de HAK-schoffelbalk voor. “Op dit moment hebben we het allemaal onder controle, maar als het een keer gaat regenen komt er natuurlijk een golf met onkruid aan.”
“Onkruidbestrijding is in deze periode gewoon een enorm aandachtspunt”
Heel ander voorjaar dan in 2016
Momenteel is het droog en warm, dus zou je verwachten dat de onkruidproblematiek op dit moment wel meevalt. Echter de droogte is zodanig heftig dat er beregend moet worden: “Daar maak je ook weer onkruid mee wakker. Onkruid is in deze periode gewoon een enorm aandachtspunt. Het is hartstikke droog, dus dit groeiseizoen is wat dat betreft ook weer anders dan bijvoorbeeld vorig jaar. Toen zijn we in West-Brabant wel ontsnapt aan de zwaarste buien, maar het was een heel ander voorjaar dan nu.”
Eigen werkplaats
Alle trekkers en werktuigen op het akkerbouwbedrijf zijn aangepast aan de bedrijfsvisie waarin de ‘kracht van de natuur’ en de veerkracht hiervan centraal staan. “De natuur heeft vaak zelf oplossingen voor ziekten en plagen die in de gewassen voorkomen”, zo stelt Van Beek. Om ervoor te zorgen dat de mechanische onkruidbestrijding werkt, is het hele machinepark aangepast naar een werkbreedte van drie meter vijftien. Het bedrijf heeft een eigen werkplaats waar de werktuigen worden omgebouwd voor het rijpadensysteem.
Zo werd in 2012 de WKM bietenrooier omgebouwd om vanuit de vaste rijpaden rode en witte kool te kunnen oogsten. “De ontwikkelingen in de automatisering van de onkruidbestrijding volgen we met grote interesse en kunnen dankzij de werkplaats hierop anticiperen.”
“Mijn bed uit gemoeten om de beregeningsinstallatie te verplaatsen”
Regen
Van Beek kijkt dan ook zeer nuchter naar de ontwikkelingen op het land dit voorjaar: “Ik loop al een tijdje mee en maak me niet meer zo snel druk. Te veel regen hebben we doorgaans meer moeite mee, dus ik vind het prima zo. Behalve het feit dat ik vannacht mijn bed uit moest om de beregeningsinstallatie te verzetten heb ik er geen moeite mee. Zolang ik daar nog niet moe van ben, gaan we lekker door.”
Blijvende aandacht
Bij Biotrio werken ze met een beregeningskanon aan de haspel. “Begin deze week zijn we daar mee begonnen en zullen daar de komende dagen mee door blijven gaan. We zitten nu met onze beregeningsinstallatie in de aardappelen, de plantuien hebben ook water nodig en misschien gaan we de kool ook nog beregenen de komende dagen.”