Er is al veel over gezegd en geschreven: de uienoogst van dit jaar valt niet mee. Zeker in Zeeuws-Vlaanderen en de gebieden waar niet beregend kan worden blijven de opbrengsten verder onder de maat. Begeleiding vanuit de vaste afzetkanalen is dan erg belangrijk.
Akkerbouwer Frank Kuijpers uit Ossenisse dacht er zelfs even aan zijn uien door de ploeg te halen, maar Eric Moerdijk van het sorteer- en pakstation Monie.nl bracht hem op andere gedachten: “De opbrengsten waren ook hier uitermate slecht: tussen de vijf en twaalf ton, maar we zijn door Moerdijk – waar we de uien voor drie jaar onder contract hebben – heel goed geholpen.”
Voor Kuijpers is die begeleiding extra belangrijk, omdat hij gekozen heeft voor het ras Crimsun, een roze gekweekte variant van de rode en gele ui: “Dat is een zeer exclusief ras en die kan je niet vrij telen.” Bij een normaal waterpeil heeft deze ui een regelmatige groei, maar de droogte van afgelopen zomer zorgden ervoor dat dat dit seizoen even anders liep, ook bij Kuijpers: “Ja, maar dat geldt voor elk ras. Maar bij mij viel het in vergelijking met andere percelen hier in de buurt nog mee: sommige halen maximaal de vijf ton, terwijl mijn piek op twaalf ton ligt. Normaal ligt de opbrengst van onze areaalgrootte (vier hectare plantuien en vier hectare zaaiuien) op vijftig tot zestig ton. Ook is het zo dat een gedeelte van mijn akkers in een gebied liggen dat niet beregend mag worden (vanwege zoutwater, red.), maar zelfs telers die wel zeven dagen per week konden beregenen komen maximaal tot dertig ton en dat tegen zeer hoge kosten.”
Goede prijzen (vroege) aardappelen
Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel bij de Zeeuws-Vlaamse akkerbouwer. “De prijs van de vroege aardappelen is gewoon heel goed en bij de andere aardappelen – die ik in tegenstelling tot de Crimsun-uien wel vrij teel, met leveringsafspraken – zien de saldo’s er goed uit. Ook de suikerbieten zijn inmiddels van het land. De suikerfabriek had wat tekorten, dus alles is van het land. Eigenlijk stond de laatste levering voor januari gepland, maar we hebben alles al weg”, aldus Kuijpers.
“Het kan natuurlijk altijd nog een keer gebeuren”
De extreme weersomstandigheden van dit groeiseizoen hebben geen invloed op het bouwplan voor de komende jaren bij Kuijpers. “We gaan ons niet aanpassen op een droogtejaar dat eens in de vijftig jaar voorkomt. In 1976 was het voor het laatst zo extreem. Het kan natuurlijk altijd nog een keer gebeuren in de komende jaren, maar die kans is niet zo groot en daar gaan we onze bedrijfsvisie niet op aanpassen. Komende dagen gaan we nog door met bieten laden, mijn collega’s hier in de buurt helpen met aardappelen rooien en dan beginnen we met de grondbewerkingswerkzaamheden.”