Tejon en Peter de Regt hebben samen een akkerbouwbedrijf genaamd Den Ouden Heuvel, wat refereert aan hun vorige boerderij in de Biesbosch. Die stond op een soort van terp en werd daarom Den Oude Heuvel genoemd.
Tegenwoordig telen de broers in Flevoland. Het bouwplan voor 2017 bestaat uit pootgoed, consumptieaardappelen, graan, graszaad, rodekool, wortels, pastinaak, knolselderij en zaaiuien. In dat brede bouwplan nemen uien een belangrijke plaats in: 1 op 6. Het is voor het bedrijf dan ook erg belangrijk dat de twintig hectare uien elk groeiseizoen maximaal rendeert. Voor de onkruidbestrijding gebruiken ze sinds vorig jaar een nieuw middel genaamd Wing P. “Dat heeft een veel bredere werking dan vergelijkbare stoffen en is een prima aanvulling op Stomp.”
Onkruidbestrijding in uien vraagt veel aandacht over een langere periode, omdat de ui een traag gewas is dat vooral in de jeugdfase een geringe loofproductie heeft. Bij het toepassen van bodemherbicide is het daarom vooral een kwestie van de juiste timing. Doordat Wing-P een bredere werking heeft dan vergelijkbare stoffen kunnen uientelers de onkruiddruk beter de baas: “We hebben vorig jaar in twee fases gezaaid. We hebben heel vroeg gezaaid en heel laat en dat had alles te maken met het weer. Bij beide hebben wij Wing P gebruikt. Wat we vroeg gezaaid hebben dat stond op redelijk lichte grond met een hoog onkruiddruk. Daar merkte we wel verschil met het jaar daarvoor: we konden het onkruid veel beter de baas blijven. We hadden het gevoel dat het middel wat langer werkt. Dat hebben we hier op de gediepploegde gronden wel nodig, want daar kan zelfs op het laatst nog wel wat onkruid doorkomen. Dit middel is net iets sterker en de duurwerking is ook beter. Hierdoor konden we de laatste moeilijke weken richting de oogst – waarin het onkruid vaak weer gaat kiemen – gemakkelijker overbruggen.”
“Alle zeilen bijzetten om het onkruid onder de duim te houden”
De Flevolandse telers hebben vooral te kampen met kruiskruid, grassen en kroontjeskruid. Wing P werkt juist op die hardnekkige soorten het beste, zo constateerde De Regt: “Kruiskruid is echt wel een lastige. Het gebeurt nog weleens dat het hele perceel op het laatst eronder schiet. Bij uien blijf je het hele jaar zwarte grond zien. Dat verstikt het onkruid niet, daardoor hou je altijd een potentieel zaaibed voor onkruid en als de omstandigheden gunstig zijn voor onkruidvorming, dan komt het gewoon. Wing-P is natuurlijk geen wondermiddel. Ik vind wel dat het product sterker is dan de Stomp. Dat staat voor mij wel vast. Zonder Stomp kun je ook niet. Het is niet zo dat je nu helemaal geen Stomp meer gebruikt. Het is een aanvulling. Je moet nog steeds alle zeilen bijzetten om het onkruid bij de uien onder de duim te houden.”
Groene pruik
Net als bij andere middelen die gebruikt worden voor onkruidbestrijding werkt het nieuwe product van BASF-Agro het beste in een vochtige omgeving. De Regt gaat met zijn 39 meter getrokken Amazone-spuit in de vroege uurtjes (of net na een buitje) het land op. De machine heeft dertien gps-gestuurde secties en er zijn 95 procent driftreducerende doppen gemonteerd om contaminatie van het oppervlaktewater zoveel mogelijk te vermijden. Het dop-type moet ook weer niet te fijn zijn, omdat er dan te veel middel op de uien komt. “Soms moet je dan een keer langzamer rijden. Ik rijd ook weleens met drie of vier kilometer per uur over het land als ik denk dat ik daar een betere bedekking mee krijg.” Vanwege de lage doseringen moeten uientelers elk groeiseizoen minimaal acht keer tegen onkruid spuiten. De zogenoemde ‘groene pruik’ over het uienperceel blijft daardoor uit.
Foto: Eén van de vele proefvelden waarop in de afgelopen jaren herbicide Wing P is beproefd
Snel schakelen
Het toelatingsproces van Wing P verliep stroef, terwijl het product in andere landen al jaren zonder problemen wordt toegepast (met name in de maïsteelt). Pas in de zomer van 2015 kreeg BASF groen licht voor de distributie van het bestrijdingsmiddel en dat terwijl het bedrijf al sinds 2008 bezig is met de ontwikkeling van het product. Ook daarvan gaan bij De Regt de wenkbrauwen fronzen: “Als ondernemer wil je graag snel schakelen. Als vandaag gezegd wordt dat iets beter werkt dan wil je het morgen al toepassen, maar je weet dat dat met de overheid niet mogelijk is en in die zin is dat er niet gemakkelijker op geworden in Europa.”
Onderzoek
BASF-Agro heeft in die jaren echter niet stilgezeten: er werd ontzettend veel onderzoek gedaan naar de beste dosering in zaaiuien. Daaruit is gebleken dat er een liter in het kramstadium en twee liter in het eerste echte pijpstadium zorgt voor de beste effectiviteit en werking. Henco Bouma (BASF-Agro): “Als je er wat achter blijft zitten dan schieten er al wat kiemende onkruiden door waar je later last van gaat krijgen. Als je aan het begin wat laat liggen, dan moet je dat aan het eind corrigeren met contactmiddelen en dat kan negatieve effecten hebben op de uien.” De Regt herkent zich in die analyse: “Door de Wing P hadden we afgelopen jaar aan het einde van het groeiseizoen minder contactmiddel nodig, al kan dat ook een jaareffect zijn geweest. Afgelopen voorjaar was eigenlijk ideaal qua onkruidbestrijding: regelmatig een buitje, zorgde ervoor dat we optimaal konden werken met bodemherbiciden. Daardoor hoefden we minder te corrigeren met contactherbiciden.”
“Dit middel is overal inzetbaar en heeft voor elke teler meerwaarde”
Dankzij de langdurige bredere werking en de combinatie van twee actieve stoffen (pendimethalin en dimethenamide-P) kan De Regt niet alleen de onkruiddruk beter de baas. Het zorgt ook voor een beter bedrijfseconomisch resultaat: “Je probeert altijd zo koste efficiënt mogelijk zoveel mogelijk onkruid kwijt te raken natuurlijk. Door de juiste bodemherbiciden op het juiste moment aan te brengen heb ik het idee dat je meer opbrengst verkrijgt, dan wanneer je contactmiddelen inzet. Dus daar valt dan ook een stukje winst uit te halen. Ook het feit dat je onkruid op tijd weg is en er minder snel nakiemers zijn, komt allemaal ten goede aan de opbrengst. Ik zie eigenlijk geen nadelige effecten. Het is een middel dat overal inzetbaar is en voor elke uienteler meerwaarde heeft.”
Meer informatie over de inzet van Wing P?
Lees voor het gebruik het etiket over de toepassingsmogelijkheden. Vraag uw gewasbeschermingsadviseur voor een advies op maat.
Voor meer informatie over de producten van BASF-Agro: www.agro.basf.nl