De Raad voor plantenrassen wijst erop dat de tienjaarstermijn van de registratie van rassen van landbouw- en groentegewassen die geregistreerd zijn in het Nederlands Rassenregister kan verstrijken. Dit jaar komen de rassen die in 2008, 2009 en 2015 zijn geregistreerd in aanmerking voor herregistratie.
Dit geldt ook voor alle rassen van aardappel en suikerbieten die in 2015 – of eerder – zijn geregistreerd.
Herregistratie
De instandhouder van een ras is verantwoordelijk voor de herregistratie. De Raad voor plantenrassen schrijft in september de instandhouders aan van rassen die in aanmerking komen voor herregistratie. Als een ras niet is aangemeld voor herregistratie dan zal het ras geschrapt zijn van het nationale rassenregister en de EU Common Catalogue. Verhandeling van het ras is dan niet meer mogelijk. Met het aanvragen van herregistratie blijft de handelspositie van het ras opnieuw voor tien jaar behouden.
Gemachtigde
Ontvangt u als kweker/instandhouder de uitnodiging voor herregistratie maar heeft u iemand anders, of een organisatie gemachtigd. Neem dan contact op met de gemachtigde. Zij kunnen dan namens u herregistratie aanvragen.
De kennisgeving is breed gepubliceerd, omdat de Raad voor plantenrassen alleen de bij de raad bekende instandhouders heeft aangeschreven. Hierdoor zou het kunnen dat de oproep om herregistratie een teler niet heeft bereikt, waardoor de herregistratie nog niet heeft plaatsgevonden.
De verantwoordelijkheid voor het aanvragen van de herregistratie ligt altijd bij de instandhouder van het ras. Publicaties over de toelatingsjaren die in aanmerking komen voor herregistraties zullen rond september op de website van de Raad voor plantenrassen en in de Gazette te zien zijn. Meer informatie over herregistratie kunt u vinden op de website van de Raad voor plantenrassen.
Bron: Raad voor plantenrassen