Julia Stockem van de Universiteit Wageningen deed onderzoek naar de invloed van omgevingsvariatie op diploïde hybride veredeling van aardappelen. Stockem hoopt op 17 november te promoveren aan de Universiteit Wageningen.
Diploïde hybride veredeling is een nieuwe technologie bij aardappelen. De implementatie van deze technologie roept vragen op bij veredelaars. Naast de genetische variatie, dat aanwezig is in een veredelingsprogramma, hebben veredelaars te maken met omgevingsvariatie in alle stadia van het veredelingsproces. Gedeeltelijk kan deze omgevingsvariatie gebruikt worden om genetische variatie onder specifieke omstandigheden te beoordelen. Voor een ander deel veroorzaakt variatie een belemmering, waar mee om dient te worden gegaan.
Het onderzoek van Stockem richt op omgevingsvariatie in veredelingstrials om het veredelingsproces uit te breiden. Bovendien bevat het mogelijkheden om in te spelen op ongewenste variatie. Een beperking van variatie in het gewicht van zaailingen kan namelijk variatie in het veld verminderen volgens hun proeven. Daarnaast ontwikkelde de WUR modellen, die gebruikt kunnen worden om de benodigde velden van proefpercelen kon worden bepaald voor de gewenste nauwkeurigheid.
Bron: WUR