Bij de landbouwinvesteringen valt op dat er minder is geïnvesteerd dan in 2020. Dit heeft mogelijk te maken met de stikstofmaatregelen en de gevolgen van de coronacrisis. Hierdoor was het in 2021 een stuk minder aantrekkelijk voor investeringen in 2021. Toch blijft verduurzaming en innovatie in de landbouw een belangrijk aandeel hebben in de totale MIA\Vamil-steun.
Bedrijven in het algemeen
In 2021 investeerden bedrijven fors meer in milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Ondernemers dienden aanvragen in voor een investeringsbedrag van in totaal bijna € 3,5 miljard.
Dat is een stijging van 24 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarverslag van de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) 2021.
Fiscaal voordeel bij milieu-investeringen
De overheid wil investeringen in innovatieve milieutechnieken stimuleren. Bedrijven kunnen daarom belastingvoordeel krijgen voor investeringen die op de Milieulijst staan. Met de Vamil kunnen ondernemers 75 procent van een investering op een willekeurig moment afschrijven. Door af te schrijven in het jaar waarin dat het beste uitkomt, vermindert de fiscale winst.
Met de MIA profiteren ondernemers van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. In 2021 waren de aftrekpercentages 13,5 procent, 27 procent en 36 procent. Voor investeringen in 2022 zijn deze intussen verhoogd. Als een ondernemer naast de Vamil ook gebruik kan maken van de MIA, kan het netto voordeel oplopen tot ruim 14 procent van het investeringsbedrag.
Bron: RVO