Precisiebemesting en precisiegewasbescherming zijn teeltmaatregelen die in 2024 ingezet kunnen worden voor de eco-regeling uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).
Precisiebemesting
Precisiebemesting is een belangrijk hulpmiddel bij het verbeteren van de waterkwaliteit. Meer opname door de plant betekent minder verliezen naar bodem en water.
Bij precisiebemesting is de toediening van mest zo geregeld dat de gewenste hoeveelheid meststoffen voor het gewas beschikbaar komt. De mestbenutting neemt toe. De juiste hoeveelheid drijf-, kunst- of vaste mest wordt op het juiste moment en op de juiste plek gegeven.
De toepassing van precisiebemesting is bedoeld voor de hoofdteelt. Je mag precisiebemesting ook toepassen tijdens voorbereidende werkzaamheden voor de groei van de hoofdteelt. Bij precisiebemesting kun je verschillende geavanceerde apparatuur en informatietechnologie gebruiken. Zo kun je kiezen tussen een strooier, spuitmachine, zodebemester of sleepvoetbemester, afhankelijk van het gebruikte soort mest.
Voorwaarden
- Tijdens de hoofdteelt pas je op het perceel precisiebemesting toe;
- De strooier kan meststoffen over de strookbreedte plaats specifiek doseren;
- De zodebemester of sleepvoetbemester kan drijfmest over de inbrengbreedte plaatsspecifiek doseren;
- De spuitboom heeft de mogelijkheid om variabel per sectie de spuitdoppen aan te sturen;
- Je hebt machines die precisiebemesting kunnen uitvoeren. Of je hebt een factuur van een loonwerker die dit werk heeft gedaan. Je bewaart die factuur minimaal 5 jaar. Op de factuur staat wat er is gedaan, op welke datum en de GPS-coördinaten of perceelnummer uit de Gecombineerde opgave van het perceel;
- Je hebt een taakkaart bij een GPS gestuurde spuit of resultaatkaart bij sensor gestuurde spuit. Je bewaart deze minimaal 5 jaar. Op de kaart staat wat er is gedaan en de GPS-coördinaten of perceelnummer uit de Gecombineerde opgave van het perceel. Als het werk door een loonwerker is gedaan, vraag je de kaart op bij de loonwerker;
- Je houdt je aan de conditionaliteiten en de regels voor het gebruik van mest;
- Je mag deze activiteit niet doen op braakliggende grond, landschapselementen of een verplichte bufferstrook.
Precisiegewasbescherming
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan negatieve gevolgen hebben voor mens en natuur. Een precisietoepassing kan helpen om minder bestrijdingsmiddel te gebruiken. Dit is goed voor het milieu en het kost minder geld.
Onder gewasbeschermingsmiddelen verstaan we chemische en biologische middelen. En ook herbiciden die wettelijk zijn toegestaan in Nederland. Je mag geen biociden inzetten voor deze eco-activiteit. Biociden worden namelijk niet gebruikt voor gewasbescherming, maar voor andere plagen op het erf. Denk aan muizen of houtconservering.
Voorwaarden
- Tijdens de hoofdteelt pas je op het perceel precisiegewasbescherming toe;
- De spuitboom heeft de mogelijkheid om variabel per sectie de spuitdoppen aan te sturen;
- Je hebt machines die precisiegewasbescherming kunnen uitvoeren. Of je hebt een factuur van een loonwerker die dit werk heeft gedaan. Deze factuur bewaar je minimaal 5 jaar. Op de factuur staat wat er is gedaan, op welke datum en de GPS-coördinaten of perceelnummer uit de Gecombineerde opgave van het perceel;
- Je hebt een taakkaart bij een GPS gestuurde spuit of resultaatkaart bij sensorgestuurde spuit. Je bewaart deze minimaal 5 jaar. Op de kaart staat wat er is gedaan en de GPS-coördinaten of perceelnummer uit de Gecombineerde opgave van het perceel. Als het werk door een loonwerker is gedaan, vraag je de kaart op bij de loonwerker;
- Je houdt je aan de conditionaliteiten en de regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen;
- Je mag deze activiteit niet doen op braakliggende grond, landschapselementen of een verplichte bufferstrook;
Er zijn 2 werkvormen mogelijk om precisiebemesting en/of precisiegewasbescherming uit te voeren:
- Een on-the-go precisietoepassing waarbij meten, beslissen en uitvoeren realtime gebeuren;
- Een geschakelde precisietoepassing waarbij meten, beslissen en uitvoeren los van elkaar gebeuren.
Bron: Agrifirm