Werkgemak en een mooi strooibeeld. Het zijn voor akkerbouwer Stef de Bruijckere uit Wieringerwerf de grote pluspunten van de Amazone ZA-TS ProfisPro Tronic. De Noord-Hollandse teler kwam bij de vervanging van zijn ZA-M Profis en de wens voor capaciteit op de spuitsporen bij het nieuwste model weegstrooier van Amazone uit. Met de FlowControl, de automatische kalibratie en de geïntegreerde kantstrooi-inrichting Auto-TS hoeft de teler in principe niet uit de cabine te komen. “Bewust investeerden we ook in het intelligente weegsysteem. Je koopt zo’n kunstmeststrooier immers nooit voor één jaar.”
Weegsysteem
De oude kunstmeststrooier uit 2004 was aan vervanging toe. De Bruijckere heeft al die jaren van de voordelen van de geïntegreerde weegtechniek van Amazone mogen profiteren. Voor het akkerbouwbedrijf was er geen andere optie dan dat de nieuwe weegstrooier opnieuw de herkenbare groen-oranje kleuren moest hebben. “Voorheen hadden we dus wel een weegbalk, maar moesten we veel rekenen. Het was een passief weegsysteem. Van automatisch kalibreren was geen sprake. De schoepen moesten we met de hand aanpassen. Dat is met de ZA-TS ProfisPro echt veel beter geworden. Bovendien willen vanuit de spuitsporen bemesten. We spuiten op 51 meter, in uien op 52. Op die breedte willen we ook strooien”, verklaart Stef de Bruijckere.
Koppelmeting FlowControl
Het nieuwe intelligente ProfisPro weegsysteem van Amazone combineert de interactie van de Profis-weegtechniek met de nieuwe koppelmeting FlowControl. Iedere strooischotel is uitgevoerd met een sensor, die het koppel van de individuele schotel bepaalt. De verschillende soorten kunstmest zijn eenvoudig in te voeren. Tot dusver heeft De Bruijckere zes verschillende profielen ingevoerd. “Eigenlijk gaat het om vier verschillende meststoffen, waarbij we bij twee soorten op twee verschillende werkbreedtes hebben ingesteld.” Aan de hand van talrijke strooiproeven is door de fabrikant voor alle soorten kunstmest de relatie tussen de strooihoeveelheden en het op de strooischotel gegenereerde koppel bepaald. FlowControl registreert betrouwbaar het koppel van de strooischotelaandrijving voor elke kant en kan bij afwijking van de gewenste hoeveelheid direct de posities van de doseerschuiven aanpassen, ook tijdens het strooien van geren.
De weeginrichting in combinatie met de koppelmeting op de schotel zorgt er voor dat per trechterpunt verstoppingen kunnen worden gedetecteerd. Als er een verstopping is, lossen beide systemen de verstoring op door de doseerschuif snel te openen en te sluiten terwijl de draairichting van het roerwerk wordt omgekeerd. Het automatisch kalibreren zorgt er voor dat de werkelijk uitgebrachte hoeveelheid per 25 kilogram wordt gecontroleerd. “Zo’n extra controle is nooit verkeerd”, vindt Stef de Bruijckere. Op de AmaTron 4-terminal krijgt hij op elk moment overzicht van de werkelijke resterende hoeveelheid in de voorraadtrechter en een eventuele weergave van de resterende afstand.
“Veel beter dan het verstellen van de schoepen”
Voor de akkerbouwer uit Wieringerwerf was het aanvankelijk wel even wennen. “Het systeem doet alles zelf. De instellingen moeten per kunstmestsoort nog wel even juist in de terminal worden ingevoerd en opgeslagen. Klikken en opletten of alles goed is ingevoerd. Daarna heb je er geen omkijken meer naar. Veel beter dan het verstellen van de schoepen, waar je altijd met je handen in de kunstmest zit. Nu is het één keer invoer en dan is het druk op de knop.” Het is inmiddels ook mogelijk om dit automatisch vanaf een SmartPhone in te laten lezen op de AmaTron 4-terminal.
Kantstrooi- en een volveldsschoep
De kunstmeststrooier van De Bruijckere is standaard uitgevoerd met een kantstrooi- en een volveldsschoep. Met een kleine schoep wordt er lager gestrooid. “Je ziet ‘m aftoppen”, geeft Stef de Bruijckere aan. De lange schoep zorgt voor de breedte. “Die werpt ‘m best ver weg, met een laag toerental.” Het Noord-Hollandse akkerbouwbedrijf heeft een maximale werkbreedte van 52 meter. De Nederlandse importeur Kamps de Wild heeft in Zuid-Holland zelfs een kunstmeststrooier afgeleverd die voor een werkbreedte van 57 meter wordt ingezet. “Vroeger spoten we op 33. De schijven op de oude kunstmeststrooier gingen 36 meter. Met de oude strooier moesten we daardoor tussen de spuitsporen door en de schoepen verzetten bij een andere kunstmest.”
“Deze kunstmeststrooier heeft meer capaciteit”
Met een bakinhoud van 3200 liter heeft de nieuwe weegstrooier ten opzichte van de voorganger ook meer capaciteit. “Twee bigbags kunnen er met gemak in. Omdat ons doel was breed te strooien, heb je de kilo’s ook nodig. Dat is nu voor elkaar.” De Bruijckere is te spreken over het goede strooibeeld. Door alle techniek is ook het werkgemak een stuk groter geworden. “En er zit best veel techniek op voor kunstmeststrooier.”
Vloeibare basisbemesting
De teler heeft de Amazone ZA-TS ProfisPro in april voor het eerst gebruikt. “De eerste strooiwerkzaamheden in de tarwe hebben we nog met de oude gedaan. Daarna hebben we voornamelijk in de bieten en uien gestrooid, af en toe overbemesting in pootaardappelen. Daar kiezen we over het algemeen voor een vloeibare basisbemesting, die we met planten in de rij leggen.” Pootaardappelen vormen met ongeveer honderd hectare de belangrijkste teelt van het akkerbouwbedrijf. Daarnaast bestaat het bouwplan uit uien, wortelen, suikerbieten en tarwe.
kunstmeststrooier met aftakasaandrijving
De kunstmeststrooier hangt nu achter een trekker met goede gps en Isobus-aansturing. Wel overwogen koos het akkerbouwbedrijf voor een kunstmeststrooier met aftakasaandrijving, boven hydraulische aandrijving waarmee je ook per kant het schoteltoeretal kunt variëren. “Wie zien de voordelen wel, maar denken dat we hiermee goed uit de voeten kunnen. En dat blijkt ook in de praktijk. We zijn namelijk heel tevreden over het strooibeeld.”
Tekst en beeld: Martin de Vries