De visie van Agricult op de toekomst van de landbouw gaat veel verder dan een stuk techniek. Grondlegger Adriaan van de Ven pioniert al jaren met toekomstbestendige strooi- en neveltechnieken, die passen bij de huidige tijdsgeest. Realiteit is namelijk dat steeds minder actieve stoffen beschikbaar zijn om onze gewassen effectief te beschermen. Bovendien moeten de middelen, die nog wel toegepast mogen worden, preciezer en in kleinere hoeveelheden worden toegediend, terwijl een hoge capaciteit gewenst blijft.
Vanuit een passie voor de landbouw is Agricult op zoek naar oplossingen die het beste resultaat te bereiken voor zowel de teler als het milieu. Daarin houdt Van de Ven standvastig koers. Stellig overtuigd om de landbouw aan de hand te nemen in de noodzakelijke transitie. “Want in de eerste jaren was het wel missionarissenwerk om te laten zien dat het werkt.”
Passie als rode draad
De passie voor een toekomstbestendige landbouw is de rode draad binnen Agricult. “We zijn een klein gespecialiseerd familiebedrijf. Als ik en onze medewerkers niet de drive hadden, waren we al afgehaakt”, is de overtuiging van Adriaan van der Ven. Agricult verkoopt namelijk meer dan een product. “Het is een stuk bewustzijn dat we willen overdragen. Uiteindelijk willen we laten zien dat het anders moet en kan. De landbouw is gewoon de belangrijkste sector op aarde voor de mens. Gezond voedsel is immers samen met schoon drinkwater onze eerste levensbehoefte. We willen er voor zorgen dat onze technieken een brug vormen naar en als een vaste waarde in de landbouw van de toekomst.”
Natuur- en milieu-inclusieve landbouw
Of het nu gaat om de ontwikkeling van de lichte Laag Volume Strooilans voor onkruidbestrijding met de hand of de breed inzetbare Loof-Does, voor loofdoding, grondbehandeling, spotspraying en onkruidbestrijding gelijk achter de ruggenfrees; de technieken die Agricult ontwikkelt, passen bij die omslag naar een meer natuur- en milieu-inclusieve landbouw. “De beperkte inzetbaarheid van middelen is misschien wel het resultaat van een maatschappelijke ontwikkeling, maar we moeten als landbouw ook echt die kant op. We hoeven ook niet weg te kijken, want ik ben er van overtuigd dat er veel mogelijk is met nieuwe technieken in slimme geïntegreerde strategieën. Zoals robots met LVS en schoffelapparatuur. Kleine lichtere apparaten die met smallewerkbreedtes alsnog een hoge capaciteit realiseren en de bodem sparen. . Technieken waarmee je spuit op het juiste moment en de juiste plek. Onze klanten bewijzen dat er meer kan met minder middel en dat geïntegreerde bestrijding succesvoller mogelijk is.”
De doodlopende weg van chemie
Van de Ven is boerenzoon en de vijfde generatie binnen een gemengd boerenfamiliebedrijf. “Ik zou thuis het bedrijf overnemen in een tijd van forse schaalvergrotingen waarin ‘te kleine’ bouwvergunningen werden afgewezen. Dit heeft er toe geleid dat ik ervoor gekozen heb buiten de deur te gaan werken als teeltadviseur voor de verkoop van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Altijd met het idee dat ik iets verkoop waar ik zelf achter sta en waarvan ik weet dat de klant er baat bij heeft. Daarom zeggen we nu bij Agricult ook wel eens ‘nee’ als wij ervan overtuigd zijn dat het beoogde niet met onze producten kan.”
Ondanks dat het aspect milieu destijds nog nauwelijks op de agenda stond, zag Van de Ven toen al dat de weg van chemische gewasbescherming geen blijvende zou zijn. Vooral de volveldse toepassing met hoge doseringen schadelijke, chemische middelen kon volgens hem enkele decennia geleden niet blijven voortduren. Bovendien was en is dat vaak ook niet nodig. “De dosering is sterk afhankelijk van de afstelling, het moment van toepassing en heel bepalend de van de techniek zelf. Bij een slechte techniek, afstelling of erger bij beide, zijn de verliezen groot. En dat is slecht voor het gewas, het milieu en voor de portemonnee. Bovendien is het resultaat niet optimaal.”
De factor maatschappij
Dan is er ook nog de factor maatschappij, die zich ermee bemoeit. “Dankzij de landbouw hebben we na de Tweede Wereldoorlog natuurlijk een overvloed aan voedsel gekregen. Met welvaart komt ook een moment van bezinning: houden we dat nog wel vol? Het abrupt compleet anders doen, kan niet, maar er is al veel veranderd en er zal nog veel meer veranderen door innovatie. Ook op het gebied van ‘spuittechniek om de middelen, ook de biologische, optimaal te laten werken”
LVS-technieken
In Engeland werd al gewerkt met laagvolume technieken voordat Van de Ven 29 jaar geleden zelfstandig de techniek onder de vlag van Agricult naar Nederland bracht. “Ik ontmoette de zoon van de uitvinder op een beurs en zag er wel wat in. De techniek was nog onbekend en had toen nog allerlei nadelen, zoals verstoppingen. Inmiddels is de techniek flink doorontwikkeld en is de ongevoeligheid voor verstoppingen door grote doorlaten juist een van de sterke punten van onze LVS.” Het voordeel van deze techniek is dat vloeistof niet tot druppels wordt geperst, maar in uniforme driftarme druppels wordt verstrooid. “Dit zorgt voor een flinke besparing op water en middelen.”
LVS past volgens Van de Ven in een geïntegreerde strategie, in combinatie met mechanische onkruidbestrijding. “Want bij droog en schraal weer is het goed schoffelen, maar slecht spuiten omdat het onkruid afgehard is en er geen groei plaatsvindt. Andersom geldt ook als het nat is, dan groeit het onkruid vaak door na een mechanische ingreep. Door een rondje met de LVS houdt men de controle en maakt de kans van slagen van de mechanische onkruidbestrijding veel groter.”
Vacature
Vanaf het startpunt 29 jaren geleden is de visie van Agricult om milieuwinst te pakken door nauwkeurig te werken en daardoor ook met lagere doseringen, is nog altijd de rode draad in de strategie. Van de Ven benadrukt dat er nog volop ontwikkeling is. “We zien groeimogelijkheden in nieuwe markten, zowel geografisch als qua gewassen en robotisering. Bovendien zitten er mooie innovaties in de pijplijn. Daarom ook zijn we op zoek naar een nieuwe energieke kracht. Een ambitieuze adviseur/verkoper om onze technieken, die passen bij een toekomstbestendige landbouw, nog beter kunnen uitdragen zodat we een positieve bijdrage kunnen blijven leveren.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Agricult en Martin de Vries
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.